16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Irinej pisao Vartolomeju: Ako Ukrajina dobije tomos, strahuje da će se isto desiti i sa Crnom Gorom!

Svijet

Tag Gallery
Comments 10

Irinej pisao Vartolomeju: Ako Ukrajina dobije tomos, strahuje da će se isto desiti i sa Crnom Gorom!

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Grčka vjerska agencija „Romfea”, koju sumnjiče da prima finansijsku podršku od Rusa, ekskluzivno je objavila odlomke iz pisma koje je patrijarh SPC Irinej Gavrilović uputio patrijarhu carigradskome Vartolomeju. Razlog za slanje toga pisma, ističe se, jeste „briga SPC za jedinstvo Pravoslavne crkve” nakon intervencije Carigradske patrijaršije u Ukrajini, koja će, po svemu sudeći, rezultirati davanjem tomosa o autokefaliji tamošnjoj Crkvi.

Irinej piše da „etnofiletizam predstavlja jedno od najvećih zala modernoga Pravoslavlja". Carigradska patrijaršija, miješajući se u crkvene poslove u Ukrajini, „uprkos volji Ruske pravoslavne crkve”, na putu je da uvodi nove parametre i „pogubne aktivnosti” u Pravoslavlje, a „slično je planirano i za raskolničku ‘Makedonsku pravoslavnu crkvu’”.

Nacije u Ukrajini, „Śevernoj Makedoniji”, Crnoj Gori, tvrdi patrijarh SPC, „kreacije su komunista”. Aludira u pismu i na Mila Đukanovića, tvrdnjom da on stoji iza obnove autokefalnosti Crkve Crne Gore.

Irinej je, navodi „Romfea”, izjednačio „lidere raskola u Crnoj Gori i Ukrajini”, zaključivši da je, kao i u Makedonji, „situacija u Crnoj Gori u vezi sa Ukrajinom”.

„Veliko interesovanje vezuje pismo patrijarha Srbije i za rizik od povrede prava njegove Crkve na crnogorskome pitanju”, jer u Crnoj Gori, piše „Romfea”, „lišena božanske milosti jedna sekta sebe naziva Crkvom Crnogorskom (Ἐκκλησία Μαυροβουνίου)”.

U najvećem dijelu pisma, na čak 15 strana, Irinej se bavi opravdavanjem tvrdnji Ruske crkve da isključivo ona ima kanonsko i istorijsko pravo na crkvenu organizaciju u Ukrajini, te odvraća Vartolomeja od miješanja u ukrajinsko crkveno pitanje, posljedično i u makedonsko i crnogorsko.

Makedonski mediji, prenoseći navode iz pisma Irineja Gavrilovića, zaključuju: „Srpski patrijarh sa skandaloznim pismo sebe postavio u ulogu sudije nad Vaseljenskim Patrijarhom“.

Kako je „Antena M” ranije ovoga mjeseca objavila, za śutra, 31. avgusta, najavljena je pośeta patrijarha RPC Kirila Carigradu. Pośeta će biti, kako je naglašeno, „na Kirilov zahtijev". Saopšteno je da će Kiril održati sastanak sa Vartolomejom i „nadležnim organima majke-Crkve o pitanjima od zajedničkoga interesa”.

Prethodno je u Carigradskoj patrijaršiji za 1-3. septembar već zakazana Sinaksa (Synaxis) – okupljanje svih episkopa ove Crkve. Uoči Sinakse, održaće se redovna śednica Svetoga sinoda Patrijaršije. Prema nekim vjerskim analitičarima, na Sinodu i Sinaksi razmatraće i „ukrajinsko pitanje", tj. pitanje tomosa – gramate o davanju autokefalije Crkvi u Ukrajini.

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

Crnogorac

@Љиљана Ћуић, Spc je jedina crkva gdje se promoviše srpstvo a ne hrišćanstvo....

Љиљана Ћуић

Од кад Срби на свету постоје, отимају нам се права. Срби су најзаслужнији за опстанак православља. Историјски докази су да су и синајски манастири баштина Срба, житија светих сведоче где су се срБски светитељи подвизавали, где се све говорило срБским језиком СПЦ систематски подривају

Duka

Dosta je nevjerovatno kako je jedan ovako neinteligentan covjek uspio da stigne do mjesta patrijarha neke crkve.