27 °

max 36 ° / min 21 °

Petak

10.07.

36° / 21°

Subota

11.07.

36° / 21°

Nedjelja

12.07.

35° / 22°

Ponedjeljak

13.07.

31° / 22°

Utorak

14.07.

32° / 19°

Srijeda

15.07.

31° / 19°

Četvrtak

16.07.

33° / 20°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dodik: Republika Srpska će formirati žandarmeriju

Izvor: Foto: Beta

Region

Comments 0

Izvor: Beta

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Dodik: Republika Srpska će formirati žandarmeriju

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Istočnom Sarajevu da će Republika Srpska formirati žandarmeriju, da bi svojim građanima obezbijedila sigurnost.

Dodik je neveo da bi rezervni sastav policije mogao biti koristan, odnosno mogao bi se angažovati u nekim ad hok situacijama, kao što je migrantska kriza.

"Međutim, napravila se atmosfera da je Republika Srpska mjesto koje se kao militarizuje, što nije tačno. Ja sam za demilitarizaciju i da ostanu određene policijske snage", kazao je on.

MUP RS povukao je iz Zakona o policiji, koji je na razmatranju u Narodnoj skupštini RS, odredbe koje se odnose na formiranje rezervnog sastava policije.

Prethodno je međunarodna zajednica oštro kritikovala tu inicijativu, pa su iz MUP-a saopštili da odustaju od rezervnog sastava policije, ali da će Jedinicu podrške preimenovati u "Žandarmerija".

Ambasade SAD i Velike Britanije su tražile objašnjenje šta to znači, navodeći da su protiv uvođenja novih oružanih komponenti koje imaju oblik vojne formacije.

Dodik je još kazao da RS neće dopustiti da se na njenoj teritoriji formiraju migrantski centri, jer se "želi obezbijediti sigurnost RS".

"Da bismo sproveli tu odluku, formiraćemo strukture bezbjednosti koje mogu to da sprovedu", kazao je on.

Dodik je ocijenio da od Oružanih snaga BiH nema nikakve koristi, ponovivši da one neće izaći na granicu sa Srbijom kako bi kontrolisale ulazak ilegalnih migranata u BiH.

"Fronteks (evropska policija za zaštitu granica) neće biti na granici sa Hrvatskom, niti će Oružane snage BiH biti na granici sa Srbijom", rekao je on.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR