18 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

29.09.

21° / 14°

Srijeda

30.09.

21° / 12°

Četvrtak

01.10.

20° / 11°

Petak

02.10.

21° / 13°

Subota

03.10.

25° / 18°

Nedjelja

04.10.

23° / 18°

Ponedjeljak

05.10.

22° / 19°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Merkel u Zagrebu: Spremni smo za razgovor o metodologiji pregovora

Izvor: Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Region

Comments 0

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Merkel u Zagrebu: Spremni smo za razgovor o metodologiji pregovora

Njemačka je spremna za razgovor o tome šta bi moglo da se promijeni u metodologiji pregovora u procesu proširenja Evropske unije (EU), kazala je danas u Zagrebu njemačka kancelarka Angela Merkel.

Na pitanje šta će se dalje događati u procesu priključenja Albanije i Sjeverne Makedonije Uniji, Merkel je rekla da "ne može da se dogodi da nema perspektive EU za te zemlje".

"To ne bi bilo dobro", rekla je Merkel tokom zajedničke konferencije za novinare s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, navodeći da žali što pregovori sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom nijesu otvoreni tokom prošlog sastanka Savjeta EU, prenose agencije.

Kada je riječ o ulasku Hrvatske u Šengen, Merkel je rekla da o tome mora da se razgovara na nivou svih zemalja članica.

Plenković je kazao da nije realno da se u Evropskom savjetu odlučuje o ulasku Hrvatske u Šengen u vrijeme kada ta zemlja predsjedava Unijom, ali je naveo da će se o tome sigurno raspravljati.

"Što se tiče Albanije i Sjeverne Makedonije, mi ćemo dati sve od sebe da njihov proces približavanja EU ide dalje", rekao je Plenković.

On je dodao da je za Hrvatsku važno da se pronađe rješenje za otvaranje pristupnih pregovara sa Albanijom i Severnom Makedonijom, i izrazio žaljenje što oni do sada nijesu otvoreni, prenosi Jutarnji list.

Kada je riječ o francuskom predlogu metodologije za prijem novih članica u EU, Plenković je ponovio da sam pregovarački okvir, koji se trenutno koristi i za Srbiju i za Crnu Goru, ima mogućnost suspenzije svakog poglavlja i vraćanja na već privremeno zatvorena, a u to je uključena i reverzibilnost procesa.

U Zagrebu se održava Kongres Evropske narodne partije (EPP), najjače političke grupacije u Evropskom parlamentu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR