14 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

14° / 9°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

14° / 6°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

11° / 8°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pendarovski: Evropske integracije Zapadnog Balkana jedina opcija

Region

Comments 0

Pendarovski: Evropske integracije Zapadnog Balkana jedina opcija

Izvor: Beta

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je danas u Beogradu da je njegova posjeta još jedna potvrda dobrosusjedskih odnosa i da se raduje što se iz Beograda upućuje jasna poruka da ne treba zaboraviti na Zapadni Balkan i da su evropske integracije jedina moguća opcija.

Pendarovski je u izjavi na konferenciji za novinare posle razgovora sa domaćinom, predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da su odnosi dvije zemlje odlični bez spornih tačaka i da su riješeni da sva pitanja rješavaju dijalogom.

"Raduje me činjenica što iz Beograda upućujemo jasne poruke da ne treba da se zaboravi na Zapadni Balkan i da je evropska integracija regiona jedina održiva opcija koja će omogućiti transformaciju naših društava", rekao je Pendarovski.

Rekao je da su on i Vučić razgovarali o francuskoj inicijativi predsjednika Emanuela Makrona koja predviđa reviziju procesa pristupanja Uniji i da je on ponovio stav svoje zemlje da za njih ne postoji druga održiva alternativa od procesa evrointegracija.

Pendarovski je ocijenio da se radi o komplikovanom procesu, a da mu je u razgovoru Makron jasno rekao da ta inicijativa ne predviđa zamjenu za članstvo država Zapadnog Balkana.

"Decidno kaže da se ne predvđa nikakva zamena članstva za države Zapadnog Balkana i to je praktično glavna poenta razgovora sa predsjednikom Makronom", rekao je Pandarovski.

On je rekao da regionalne inicijative o povezivanju o kojima se razgovara kao što je mini Šengen ne isključuju članstvo u EU, da su to odlične inicijative komplementarne sa kretanjem ka EU. 

Osvrnuvši se na stabilnost u regionu rekao je da su on i Vučić razgovarali o perspektivi dijaloga Beograda i Prištine i izrazio je očekivanje da će biti postignuto rješenje uz pomoć međunarodne zajednice i da to rješenje mora da doprinese regionalnoj stabilnosti i da ne smije da zalazi u integritet drugih država.

Pendarovski je rekao da je pored pozitivnih trendova u ekonomiji jasna potreba za jačanje te saradnje, da je važno jače povezivanje i bolja infrastrukturna povezanost.

On je u tom kontekstu čestitao Vučiću na otvaranju dva autoputa, prema Sjevernoj Makedoniji i Bugarskoj.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR