23 °

max 36 ° / min 23 °

Utorak

11.08.

36° / 23°

Srijeda

12.08.

34° / 23°

Četvrtak

13.08.

34° / 23°

Petak

14.08.

33° / 23°

Subota

15.08.

32° / 23°

Nedjelja

16.08.

32° / 22°

Ponedjeljak

17.08.

32° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Server: SAD će izvršiti pritisak da se i Rusija uključi u dijalog Beograda i Prištine

Region

Comments 0

Izvor: Danas.rs

Autor: Antena M

  • Viber

Server: SAD će izvršiti pritisak da se i Rusija uključi u dijalog Beograda i Prištine

Američki stručnjak za Balkan Danijel Server očekuje da će Sjedinjene Države izvršiti pritisak na Kosovo kako bi se omogućilo Rusiji da bude uključena u proces dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.
 
On je za Koha ditore izjavio da vlasti u Prištini to ne treba da dozvole, komentarišući izjavu Dika Kustina, portparola izaslanika predsjednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela, „da je Rusija i bilo ko drugi ko ima ideje za mir, stabilnost i prosperitet (u tom dijalogu) dobrodošla“.

Kustin se osvrnuo na izjavu ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenka, koji je rekao da konačni sporazum treba da bude donijet preko Savjeta bezbjednosti UN, da se usvoji nova rezolucija koja će zamijeniti Rezoluciju 1244, i da će se Rusija uključiti u proces ako to Srbija zatraži.

„Kosovo se može suočiti sa velikim pritiskom Sjedinjenih Država da dozvoli Rusiji da se uključi u proces, što se može vidjeti iz izjave iz Grenelove kancelarije da su ‘svi dobrodošli'“, rekao je Server i dodao da bi u tom slučaju „Priština trebalo da se jasno i nedvosmisleno suoči sa katastrofalnim predlogom za podjelu“.

Ruski ambasador u Beogradu je takođe izjavio da razmjenu teritorija i drugih ideja „mogu procijeniti samo Priština i Beograd“.

Prema Serveru, pitanje razmjene teritorija odgovara Rusiji, koja želi da opravda aneksiju Krima od Ukrajine i stvaranje „marionetskih država“ unutar Gruzije i Moldavije.

„Rusija bi se trebala uključiti samo ako se Priština složi, a to se ne bi trebalo dogoditi dok Rusija ne prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu u trenutnim granicama. Jasno je da Rusija traži teritorijalno rješenje koje će pomoći opravdavanju aneksije Krima i stvaranju marionetskih država u Južnoj Osetiji, Abhaziji i Pridnjestrovlju“, rekao je Server.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR