6 °

max 9 ° / min 2 °

Srijeda

02.12.

9° / 2°

Četvrtak

03.12.

11° / 6°

Petak

04.12.

14° / 8°

Subota

05.12.

15° / 9°

Nedjelja

06.12.

16° / 7°

Ponedjeljak

07.12.

13° / 9°

Utorak

08.12.

11° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ispovijest studentkinje Bogoslovije: Profesor sotona me silovao

Izvor: Bogoslovski fakultet, Vladimir Vukašinović Foto: Google Maps, Screenshot/Youtube/Tv Hram

Region

Comments 0

Izvor: nova.rs

Autor: Antena M

  • Viber

Ispovijest studentkinje Bogoslovije: Profesor sotona me silovao

"Sjeo je pored mene i rekao da hoće da spava sa mnom. Zgrozila sam se i uplašila. Pokušala sam da se odbranim, ali sam bila poluparalisana. Noge su mi se odsjekle", navodi u ispovijesti studentkinja Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, tvrdeći da ju je seksualno zlostavljao profesor i prodekan PBF Vladimir Vukašinović.

Tekst sadrži uznemirujuće detalje

Prije nekoliko dana informacije o ovom slučaju su proslijeđene Ministarstvu prosvjete, Univerzitetu u Beogradu, kancelariji Povjerenice za zaštitu rodne ravnopravnosti, predsjednici Skupštine Srbije Maji Gojković, potpredsjednici Vlade Srbije, ministarki i predsjednici Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost Zorani Mihajlović.

Kako je rečeno Novoj.rs iz njene porodice, studentkinja je ranije o slučaju obavijestila patrijarha SPC Irineja i mitropolita Porfirija, ali nikakve reakcije nije bilo.

Vukašinović se u prethodnom periodu suočavao sa optužbama da je seksualno uznemiravao nekoliko svojih studentkinja, od kojih se jedna javno obratila upravi fakulteta, tražeći zaštitu. Prema riječima zaposlenih sa PBF, ime ovog profesora se više od dvadeset godina dovodi u vezu sa seksualnim zlostavljanjem, dok on, s druge strane, odbacuje pomenute navode, ističući da se radi o lažima koje služe da ga diskredituju.

Prije gotovo dvije godine Etička komisija fakulteta bavila se prijavom o povredi etičkog kodeksa izvršenoj od sveštenika i prodekana Vukašinovića, koji je optužen da je seksualno uznemiravao svoju studentkinju.

Kako se navodi u dokumentima u koje dobio na uvid portal Nova.rs, pomenuta djevojka je odlučila da izađe sa informacijama kad je i u kom periodu trpjela seksualno zlostavljanje. Kako saznaju, ona je prvobitno tražila pomoć unutar Crkve, a nedavno je, pošto odgovor iz vrha SPC nije stigao, apel za pomoć uputila i van crkvenih krugova.

Djelovi pisma, koji govore o torturi i seksualnom uznemiravanju koji pretrpjela studentkinja PBF, izmijenjeni su kako bi se sačuvao njen identitet.

“Obratila sam se svešteniku Vladimiru Vukašinoviću za prvu ispovijest 2006. i krenula sam da se ispovijedam kod njega sve dok se nije desio taj nemili događaj. On me je pozvao i na slavu u svoju kuću da upoznam njegovu porodicu i prijatelje. Za mene je sve to bila novina.

Obrazovan sveštenik sa četvoro djece, profesor i divna mu žena. Bila sam oduševljena onim što mi je prikazano, ne sluteći da iza toga stoji ‘sotona'”, navodi ona na početku svoje ispovijesti, dodajući da je profesoru Vukašinoviću ispovijedila čitav život, ali da tada nije slutila da će to biti zloupotrijebljeno.

“Sve je ličilo kao da sam sticala prijatelja koji je uz to i sveštenik. Nije mi padalo na pamet da provjeravam ni ko je on, ni šta je, jer je to ‘čovjek crkve’. Silovana sam jedne noći u mom stanu. Došao je sa poklonom u ruci. Skuvala sam kafu ne sluteći ništa. Pričao je o sahrani i smrti nekog rođaka njegove žene i kako je bio u blizini, pa je htio da svrati. Tada je prvi put ušao u moj stan i istovremeno sam ga prvi put vidjela bez mantije”, opisuje ona kako se sve dogodilo:

“Poslije izvjesnog vremena je sjeo pored mene i rekao da hoće da spava sa mnom. Zgrozila sam se i uplašila. Rekla sam mu da ja to ne želim, niti da sam ikada tako nešto pomislila, posebno jer on ima ženu i djecu, a uz sve to je i sveštenik. Pokušala sam da se odbranim, ali sam bila poluparalisana. Noge su mi se ‘odsjekle’. On je ustao, dao mi telefon da pozovem taksi i otišao u toalet. U sljedećih par trenutaka pomislila sam da sam se izbavila, bar poslije prvog obrušavanja na mene, ali on je samo stao pored kreveta. U narednom momentu mi je gurnuo polni organ u usta. Uspjela sam poslije par trenutaka da pobjegnem u kupatilo, a on je otišao sa lica mjesta. Ono što me još više poremetilo te noći je to što sam vidjela ogromnog đavola koji je izašao iz njega. Nakon ovog događaja napustila sam posao u crkvi i promijenila broj telefona”.

U pismu se dodaje da je narednih dana dobijala telefonske pozive sa nepoznatog broja, te da je osoba sa druge strane, nakon što bi se ona javila, ćutala. Zbog toga je, kako navodi, posumnjala da je riječ o Vukašinoviću.

Portal Nova.rs pokušao je da stupi u kontakt sa profesorom Vladimirom Vukašinovićem, ali im je on rekao da je sve što imao da kaže o ovom slučaju već naveo u odgovoru Etičkoj komisiji, te da je riječ o najobičnijim klevetama.

“Ništa ja sa vama ne mogu da razgovaram, to je stvar o kojoj se razgovara sa advokatima. To su sve klevete, od prve do posljednje. Kao što je bilo u procesu, tako i sad demantujem sve od početka do kraja”, rekao je on za Nova.rs.

Vanredni profesor PBF: Ovo nije jedini slučaj

Vanredni profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta protojerej Dragomir Sando, ranije je informisao upravu fakulteta o slučajevima gdje se ime Vladimira Vukašinovića povezuje sa seksualnim zlostavljanjem. On nije želio da govori povodom ovog slučaja, rekavši da se ranije već izjašnjavao po ovom pitanju.

U dopisima koje je slao nadležnima na fakultetu, on je naveo da slučaj pomenute studentkinje nije jedini, te da postoje bar još tri djevojke koje su pretrpjele seksualno zlostavljanje od prodekana PBF, ali da nijedna od njih ne želi da se javno govori o tome.

“Jedna djevojka koja navodi da je takođe zlostavljana, a sa kojom sam razgovarao zna za još slučajeva, ali nisam htio da je pitam otkuda joj da je ne bih dodatno i nepotrebno izlagao neželjenom razgovoru. Računao sam da to bude muka sa kojom bi se završio naš razgovor, kroz koji sam joj dao podršku”, naveo je on u jednom dokumenata.

Pismo stiglo i rektoru i povjereniku

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović za Nova.rs potvrdila je da je o spornom slučaju obaviještena, ali, istovremeno ukazuje da je utvrđivanje odgovornosti posao nadležnih institucija iz oblasti pravosuđa, a ne Univerziteta.

“Dobili smo informacije mejlom. Uobičajeno je da krivični postupak i proceduru pokrene oštećena strana, a Univerzitet o etičkim aspektima može da razmatra tek nakon što se utvrdi krivična odgovornost”, navodi Popović.

Iz kancelarije Povjerenika za zaštitu rodne ravnopravnosti takođe je potvrđeno da je stigla pritužba povodom ovog slučaja, ali o detaljima nisu mogli da govore.

S druge strane, ministar prosvjete Mladen Šarčević, u odgovoru na pitanje da li je Ministarstvo primilo pismo u kojem se navode informacije o ovom slučaju, ističe da nije upoznat sa ovim događajem, ali da on “ne žmuri” pred ovakvim situacijama.

“Nikad čuo. Dajte mi podatke kome se obraćala, ja na takve stvari ne žmurim”, poručio je Šarčević.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR