16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zvanično netačni podaci o koroni u Srbiji, Kon optužuje informatičare, ministar - medije

Region

Comments 2

Zvanično netačni podaci o koroni u Srbiji, Kon optužuje informatičare, ministar - medije

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Epidemiolog Predrag Kon je izjavio, gostujući u Pregledu dana NewsMax Adria, da je prema njegovom istraživanju, na osnovu podataka iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, od marta do juna, bilo tri puta više smrtnih slučajeva nego što je sistem prikupio i što je zvanično objavljeno, odnosno, nego što je pismeno prijavljeno. On je ocijenio da je problem nastao u kompjuterskom programu koji je podatke prikupljao, međutim, pojedine njegove kolege vjeruju da to nije tačno i da su zvaničnici sve vrijeme znali tačne brojke.

Mjesecima novinari, dio javnosti i struke sumnjaju u tačnost zvaničnih podataka u vezi sa epidemijom koronavirusa, a isto toliko zvaničnici negiraju da statistika nije tačna. Međutim, da brojke koje se objavljuju svakodnevno nijesu ispravne, potvrdio je neko ko nam ih je često saopštavao.

"Ovo što ja govorim je istina. Nekome se sviđa, nekome se ne sviđa, ali je istina! Znači, istina je da na osnovu mortalitetne statistike da je trostruko više bilo umrlih u Beogradu nego što je uopšte prijavljeno. Što znači da sami ljekari nijesu prijavljivali da je smrt od kovida", izjavio je epidemiolog Predrag Kon.

Problem je, tvrdi Kon, i u informacionom sistemu.

"Svi ti koji su jednostavno vrlo ozbiljno govorili neistine, kroz medije, tvrdeći da su glavni i odgovorni iz medicisnkog dijela kriznog štaba, jednostavno nijesu govorili istinu. To je činjenica. Glavni odgovorni su oni koji su pravili informacioni sistem i radili sa njim i dostavljali nam podatke odatle. Čak je i premijerka rekla da taj sistem nije, da kažem, potpuno ispravan i da ima niz grešaka", kaže Kon.

Da računica nije valjana u više navrata je govorio i epidemiolog Zoran Radovanović koji sumnja da je problem bio u informacionom sistemu i unosu podataka. Smatra da je cilj bio da se situacija prikaže boljim nego što jeste i vjeruje da su nadležni sve vrijeme imali prave podatke.

"Ono što je Peca i ranije govorio da su oni na ulazu dobijali samo cjedulje, to je kao da vam ponudim brak, a nikada vas nijesam ni vidio i ne znam da li ste bili u zatvoru ili ste bili princeza. To je potpuno besmisleno. Epidemiolog pritisne dugme na kompjuteru i dobije svoje podatke za, na primjer, Obrenovac, i oni su tačni. Kada saberete sve te podatke dobijete cifru za cijelu Srbiju. Odjednom se ti cjelokupni podaci smanje za nekoliko puta. Jedino da neko u ‘Batutu’, kada je u pitanju zbir, on skreše, podijeli sa tri ili sa četiri", mišljenja je epidemiolog Zoran Radovanović.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručuje - ništa se nije prećutkivalo i ne postoje konačni rezultati, jer tek slijedi revizija.

"Da li će neko i nekada uspjeti da vam odgovorno tvrdi zbog čega je neko umro? Ne, neće, sad da vam kažem! Iz kog razloga? Jer jedino ko može da vam kaže razlog smrti, to je kada se uradi obdukcija, a nijednom od tih pacijenata nije urađena obdukcija", tvrdi Lončar.

Uz objašnjenje, ministar je iznio i optužbe na račun novinara koji se interesuju za ovu temu da im smetaju rezultati Srbije u borbi protiv koronavirusa.

"Ja vas razumijem da vam ne odgovara ovaj rezultat, i to mi je sasvim u redu, da se teško navikavate na taj rezultat. Vi ne možete da se naviknete da je Srbija jedna od najboljih sa rezultatima. I žao mi je što kao da vam je draže da ima što više mrtvih. Nama, mi se ovdje svi borimo da bude što manje mrtvih, i da bude što više preživjelih i zdravih", izjavio je ministar.

Epidemiolog Kon poručuje da nema dileme da je Srbija bila najbolja i da će to istorija pokazati. Prema njegovim riječima, sve bi trebalo da bude jasno nakon revizije, koja je kompleksan posao i pitanje je da li će biti snage da se izvede do kraja.

A kraj ćemo, zaključuje, možda čekati godinama.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Vojvodina

Optuziti informacioni sistem zbog pogresnih podataka je isto sto i krivicno goniti automobil zbog izazivanja saobracajne nesrece.Ali sta da radimo,mozda ingeniozne hipoteze ovih velikih umova poput Kona i Loncara mi obicni ljudi jednostavno ne razumemo...