16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Hrvatskoj zatvorska kazna za ustaške i četničke simbole

Izvor: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Region

Comments 5

U Hrvatskoj zatvorska kazna za ustaške i četničke simbole

Izvor: Jutarnji list

Autor: Antena M

  • Viber

Hrvatski sabor trebalo bi do kraja maja završi raspravu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona koje predlaže vladajuća koalicija, a ovih dana dovršen je i nacrt teksta kojim se u zakon želi da doda član kojim bi se zabranila javnu upotreba ustaškog pozdrava "Za dom spremni".

Riječ je o inicijativi koju je početkom ove godine pokrenuo Ognjen Kraus, predsjednik Jevrejske opštine Zagreb, koji je organizovao tri sastanka na koje su došli predstavnici većine parlamentarnih stranaka i manjinski zastupnici, a sve kako bi se sankcionisala svaka upotreba ustaških, četničkih i fašističkih simbola.

“Ako u HDZ-u ne prihvate ovaj predlog, opozicija će u tom slučaju u Sabor uputiti novi predlog izmena Krivičnog zakona, ali nadamo se da će shvatiti koliko je ovo važno”, objasnio je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

U predlogu stoji kako se ne traži donošenje novog zakona, nego se nakon članka 325. KZ-a dodaje članak 325.a), “Isticanje obilježja nacionalsocijalizma, fašizma, ustaškog i četničkog pokreta ili režima” .

“Ko u javnom prostoru koristi, javno ističe, nosi na odjeći ili pokazuje u javnosti na drugi način simbole, parole, slogane, zastave, znakove, oznake, slike, imena, nadimke, nazive, pozdrave, pokliče, načine pozdravljanja, geste, odore ili njihove dijelove ili druga obilježja fašističkog, nacionalsocijalističkog, ustaškog i četničkog pokreta ili režima ili njihovih vodećih osoba, biće kažnjen sa kaznom zatvora od šest meseci do tri godine”, piše u predlogu.

“Ko krivčno djelo iz stavke 1. ovog zakona počini putem pisanih, elektroničkih medija, društvenih mreža, biće kaznom zatvora od šest mjeseci do četiri godine. Ko proizvodi, skladišti, distribuira, prodaje, uvozi, izvozi, posjeduje u većim količinama ili čini dostupnim javnosti materijal iz stavkw 1. ovog zakona, biće kažnjen kaznom zatvora od jedne do pet godina”, stoji u predlogu.


Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Branka

To je jedino ispravno. Zato su fašisti u CG skupštini odbili Zakon o zabrani fašističkih simbola i organizacija.

Hitno kod nas

Jedini način da se zaustave profašističke bitange sa tuđim zastavama

Miso

Bravo ! To odma uvesti I u Crnu Goru a ne ovi u Ivangradu hoce mladicevu ulicu ili u Pljevljima plakate Mladic a I Karadzic à sa onim legendarnim Nediraj te GA Ali dobro Hrvatska je u EU