15 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Grlić Radman za Dnevnik: Srbija nije svjesna da mi nismo u SFRJ, Hrvatska je članica EU-a i NATO-a

Region

Comments 0

Grlić Radman za Dnevnik: Srbija nije svjesna da mi nismo u SFRJ, Hrvatska je članica EU-a i NATO-a

Autor: Antena M

  • Viber

Nakon posjete Kosovu i Crnoj Gori ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je za hrvatski Dnevnik da su odnosi sa susjedima samo  jedno od pitanja za hrvatskog šefa diplomatije. Komentirajući spor oko KFOR-a, rekao je da "Srbija treba shvatiti geopolitičku realnost".

''Mi o raspoređivanju naših snaga razgovaramo s našim partnerima, saveznicima unutar NATO-a, Srbija tu nije partner. Hrvatska je priznala međunarodnu suverenost Kosova. U sklopu posjete Kosovu posjetio sam 34. kontingent hrvatske vojske, koji je tamo pohvaljen. Razgovarao sam s generalom, njihovim zapovjednikom, Italijanom. Oni su jedna od najboljih jedinica koja pridonosi održavanju stabilnosti i mira u toj regiji. To što gospodin Vučić govori nas podsjeća da još uvijek, nakon 30 godina, Srbija nije svjesna da mi nismo u SFRJ, da je Hrvatska članica EU-a, da je članica NATO-a. Ako se sjetimo gospodina Vučića koji je marta 1995. govorio kako Glina nikad neće biti Hrvatska, onda to može govoriti o nečemu, rekao je.

Na pitanje kakvim ocjenjuje pravni status hrvatske manjine u Srbiji, rekao je da ne gleda na to najbolje. 

''Dali smo puno šansi u ovim godinama Srbiji, ali Hrvatska je došla do crvene linije. Činjenica je da ćemo u ponedjeljak, 10. maja, u Briselu razgovarati o zapadnom Balkanu i evropskoj perspektivi. Hrvatska je tu subjekt, a govori ćemo o svim zemljama zapadnog Balkana. Da bih dobio autentičnost i legitimitet svoje intervencije, ja sam upravo posjetio sve ove zemlje. Doista sam ugodno iznenađen pozitivnim odnosom kosovskih dužnosnika koji su proevropski i koji su vrlo korektno govorili o budućnosti Kosova. Hrvatska se zalaže za liberalizaciju viznog režima, čime bi se, smatramo, olakšao dijalog između Prištine i Beograda'', kazao je Radman.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR