9 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Počelo uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović

Izvor: Screenshot

Region

Comments 0

Počelo uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović

Izvor: balkans.aljazeera.net

Autor: Antena M

  • Viber

Počelo je uklanjanje pravoslavne crkve u Konjević Polju, sagrađenom na imanju Fate Orlović.

Fata Orlović 20 godina traži uklanjanje crkve iz svog dvorišta, o čemu je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio i presudu, no realizacija te odluke dugo je bila na čekanju.

Da je u subotu rano ujutro počelo izmještanje crkve potvrdio je Rusmir Karkin, advokat Fate Orlović, koji je za sarajevski portal Klix.ba rekao kako se očekuje da će posao biti završen do nedjelje.

Karkin je na Fejsbuku objavio videosnimak na kojem se vidi teška mehanizacija kod crkve.

Pošto je sa crkve uklonjen krst, bager ju je srušio za samo nekoliko minuta.

Pravoslavna crkna na imovini Fate Orlović sagrađena je tokom rata u Bosni i Hercegovini, nakon što su opštinske vlasti odlučile porodici Orlović, dok je bila u izbjeglištvu, oduzeti imovinu.

Imovina vraćena, crkva ostala

Nakon završetka rata imovina im je vraćena, ali crkva je ostala.

Godine 2000. Fata Orlović, koja je u ratu izgubila supruga i veliki broj članova porodice, pokrenula je sudski spor, koji je došao i do Strazbura.

Evropski sud za ljudska prava presudu o uklanjanju crkve donio je 1. oktobra 2019. godine, a za rok je bio naveden 1. april ove godine.

Sud je utvrdio kako je propust vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja predstavke, a za koji Vlada bh. entiteta Republika Srpska nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posljedicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu, tvrdi Anadolija.

Petko Rankić, načelnik Odjela za urbanizam i prostorno uređenje opštine Bratunac, tvrdi da će crkva biti srušena, a od istog materijala i u istom obliku ponovo će biti izgrađena, na novoj lokaciji na ulazu u to mjesto.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine objavilo je da je informisano o početku radova.

Postupajući tužilac koji radi na predmetu za neizvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava, nakon zahtjeva za informacije od Vlade Republike Srpske i nadležnog ministarstva o preduzetim aktivnostima, dobio je informaciju o početku radova 5. juna, navedeno je.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR