8 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Jurišnici srpskog sveta" došli na otvaranje izložbe o Srebrenici, skandiraju Ratku Mladiću

Izvor: N1

Region

Comments 4

"Jurišnici srpskog sveta" došli na otvaranje izložbe o Srebrenici, skandiraju Ratku Mladiću

Autor: Antena M

  • Viber

Policija je večeras spriječila grupu demonstranata koji su, kličući Ratku Mladiću, pokušali da prekinu otvaranje izložbe fotografija "Duša Srebrenice" višestruko nagrađivanog sarajevskog autora Midhata Poturovića u jednoj beogradskoj galeriji.

Mladići su se odazvali pozivu desničarskih organizacija na društvenim mrežama, da se okupe večeras ispred prostora Endžio Hab u kojem se izložba održava, prenosi televiija N1.

Osim skandiranja Mladiću, koji je u Hagu pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora, između ostalog i zbog genocida u Srebrenici, okupljeni momci uzvikuju i „Srebrenica nije genocid“ i uvrede na račun predsjednika Aleksandra Vučića.

Organizator izložbe „Duša Srebrenice“ je Inicijativa mladih za ljudska prava. Fotografije u okviru izložbe nastale su tokom dugogodišnjeg rada na pričama o Srebreničkoj tragediji. Kako autor pripada generaciji onih koji su tokom rata bili djeca, sve fotografije su nastale u poslijeratnom periodu.

Programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava Ivan Đurić izjavio je na otvaranju izložbe da je odnos srpskog društva prema Srebrenici „duboko pogrešan“ i „jedna od najvećih omči koje srpsko društvo ima oko vrata, koja se sve više steže nacionalističkom propagandom, slavljenjem zločinaca, negiranjem genocida i ljudskih tragedija“.

Demonstrante, koji su protestovali protiv održavanja izložbe, Đurić je nazvao „jurišnicima srpskog sveta“ i istakao kako oni „ne bi trebalo da budu u fokusu“, pozivajući okupljene da „svakog dana nastave da se bore protiv ideologije zločina“.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Crmnicanka

@Musica Imaš pravo, nezaposlenost, beda, bes i ne znaju sto će od lenjosti pa prvi ko ih pozove odmah pristanu za1 kafu a sami ne znaju ni o čemu se radi!

Musica

Ideološki drugari Anazovićevih koalicionih partnera. Me razumem ovu ološ. Nacionalizam im je donio siromaštvo, radpad društva, nemoral, Zadruge, izopštenje iz civilizacije i... Opet hoće nacionalizam. Mogao bih da shvatim stoku, ali ovu ne.