12 °

max 19 ° / min 11 °

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

24° / 15°

Petak

10.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
BiH ga traži zbog ratnih zločina, a u Srbiji je ugledni građanin: Pogledajte kako je nasrnuo na novinare koji su ga raskrinkali

Region

Comments 6

BiH ga traži zbog ratnih zločina, a u Srbiji je ugledni građanin: Pogledajte kako je nasrnuo na novinare koji su ga raskrinkali

Izvor: Jutarnji

Autor: Antena M

  • Viber

Ratni zapovjednik opštine Čajniče, za kojim je raspisana Interpolova potjernica zbog zločina protiv čovječnosti, godinama živi u Novom Sadu.

Ekipa portala Istraga, O kanala i sarajevskog Oslobođenja pronašla ga je ove sedmice u Tekelijinoj ulici, gdje živi s porodicom.

Na internetskim stranicama Suda BiH za Kornjaču piše da je "nedostupan pravosudnim organima".

Kada je shvatio zašto su novinari pozvonili na njegova vrata, Kornjača je oteo i razbio telefon novinaru te nasrnuo na njega drškom od metle, gurajući ga i vičući “marš iz moje kuće”.

Prema riječima novinara Avda Avdića, veći incident spriječio je mlađi muškarac koji je izašao iz Kornjačinog stana, vratio novinaru razbijeni telefon i izvinio se zbog neugodne situacije.

Ipak, Avdić je uspio sačuvati videozapis na kojemu se jasno vidi da je čovjek koji mu je otvorio vrata isti onaj doktor Duško Kornjača protiv kojega je Sud BiH 2015. potvrdio optužnicu za zločine protiv čovječnosti u opštini Čajniče, počinjene tokom 1992. godine.

"Javna je tajna da je Kornjača u Novom Sadu i da se čak niti ne krije, već normalno radi i živi. Priznajem da nisam očekivao ovakvu reakciju, ali ona najbolje govori o njegovu karakteru", izjavio je Avdić za portal Nova.rs. On je podsjetio da Srbija i Bosna i Hercegovina imaju sporazum o izručivanju svojih državljana, ali da se on paušalno poštuje.

Nedavno je Srbija izručila Bosni i Hercegovini svog državljanina, kriminalca Darka Eleza, što je dokaz da se ovaj sporazum poštuje, ali kada postoji politička volja. U slučaju ratnih zločinaca, on izgleda ne vrijedi, kaže Avdić.

Prema navodima optužnice, Kornjača je “u razdoblju 1992. godine na području Čajniče, kao predsjednik Kriznog štaba, a kasnije zapovjednik ratnog stožera Srpske opštine Čajniče te predsjednik Skupštine opštine i ministar odbrane u Vladi Srpskog autonomnog teritorija Hercegovina, kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata, planirao i naredio progon nesrpskog stanovništva”.

U međuvremenu se Duško Kornjača zaposlio u jednoj privatnoj klinici kao specijalista gastroentorologije, a prošle godine je čak i gostovao u emisiji na jednoj lokalnoj televiziji gdje je pričao o prednostima kvantne medicine.

U Lovačkom domu Mostine kod Čajniča, 1992. godine je ubijeno više od 40 muslimanskih civila. Posmrtni ostaci većine žrtava nisu još pronađeni.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Milos

Ovi i ovakvi su ubijali po Bosni i Kosovu, otimali ljude i slali ih na VMA u podrumu na skidanju organa i prodavali ih po evropi, zatim ih zakopavali na Banjicu prosipaju i krec po njima da se ne bi otkrio nedostatak organa, kao i ubacivali ih u hladnjace i utapali u jezera.

nenad_mne

Pravi "humanista", koga li sve primaju u Ljekarsku komoru Srbije!?

Moje if

Koliko je ovakvih ispod manija SPC kroz CG?