19 °

max 29 ° / min 19 °

Ponedjeljak

27.09.

29° / 19°

Utorak

28.09.

26° / 18°

Srijeda

29.09.

25° / 16°

Četvrtak

30.09.

23° / 16°

Petak

01.10.

20° / 15°

Subota

02.10.

22° / 13°

Nedjelja

03.10.

23° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pupovac: Srbi će istaći zastave u skladu sa zakonom, iz Crne Gore se u RH proširilo antipravoslavno raspoloženje

Region

Comments 14

Pupovac: Srbi će istaći zastave u skladu sa zakonom, iz Crne Gore se u RH proširilo antipravoslavno raspoloženje

Izvor: Jutarnji.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je u utorak da će, bez obzira na očekivanja, učiniti sve da sutrašnji datum, koji se u Srbiji obilježava kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, ne poremeti odnose u Hrvatskoj, kao ni odnose između Hrvatske i Srbije.

Pupovac, predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća (SNV), održao je konferenciju za novinare u povodu obilježavanja spomenutog datuma uz koji je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić predložio Srbima u cijelom svijetu da rašire srpske zastave.

Istakao je da se svako manifestiranje povezanosti s matičnom zemljom i njenim datumima, koji su važni i za nacionalnu manjinu koja se nalazi izvan granica matične zemlje, treba odvijati u skladu sa zakonom zemlje u kojoj se živi.

"To vrijedi i za srpsku zajednicu u Republici Hrvatskoj i za Republiku Hrvatsku u odnosu prema srpskoj zajednici", naglasio je.

Pupovac je ocijenio kako je važno otkloniti sve zablude oko toga, jer Hrvatska ima propisana pravila korišćenja zastava drugih zemalja svojim zakonom koji je strogo propisan i ograničen u službene ili druge poslovne svrhe, a to isto tako vrijedi i za Republiku Srbiju.

"Od velike je važnosti da svi razumijemo da je neophodno da Srbi u Hrvatskoj poštuju zakone Hrvatskoj i da Hrvati u Srbiji poštuju zakone Srbije", istakao je i dodao da to vrijedi i za druge manjine u Hrvatskoj i Srbiji, ili bilo koga drugoga koji nije pripadnik manjina nego neke druge države.

"To treba strogo razlučiti od korišćenja zastava koje nacionalne manjine u Hrvatskoj imaju kao svoje službene zastave priznate od onih koji su za to nadležni, u ovom slučaju to je Savjet za nacionalne manjine, i koje priznanje se temelji na odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i dalje propisuje upotreba toga što je priznato kao zastava statutima jedinica lokalne samouprave, opštinama, gradovima ili županijama", poručio je.

Pupovac je napomenuo da srpska zajednica u Hrvatskoj ima kao službenu zastavu narodnu zastavu Srba koja je, kao i hrvatska trobojnica, neprestano u službenom prostoru SNV-a, koji je i javni prostor za javne događaje zajedno s evropskom zastavom, te će sjutra kao i danas biti istaknute te zastave.

"Razlika je samo u tome što su u pojedinim opštinama i gradovima te zastave istaknute na pročeljima zgrada u kojima se nalaze srpske institucije ili opštine, a u nekima u službenim prostorijama poput ovog. To ne treba nikome smetati, niti ikoga plašiti", naglasio je.

Po njegovim riječima, na njima je da - tamo gdje toga još uvijek nema i gdje još nisu stečene tehničke ili druge pretpostavke za isticanje na pročeljima zgrada gdje se nalaze institucije kao što je SNV - zajedno s vlastima stvore pretpostavke da se to dogodi, za bilo koji datum za koji manjinske zajednice ocijene da je važan.

To se, dodao je, odnosi i za njihovo življenje u Hrvatskoj ili njihovu povezanost s matičnim zemljama, ili s međunarodnim pravilima afirmacije međunarodnih manjinskih zakona, potpisivanje povelje ili nekog drugog značajnog akta ili događaja.

Prioritet da popis stanovništva prođe s maksimumom tolerancije

Sada im je prioritet, rekao je Pupovac, da popis stanovništva prođe u najboljoj atmosferi, "s maksimumom tolerancije i osjećaja slobode" na izjašnjavanju ljudi, s onime što je važno u popisu, kao što je njihova etnička, vjerska ili jezična pripadnost".

Cilj im je, naveo je, očuvati duh tolerancije i dnevno raditi na tome da se taj duh ne narušava jer je, dodao tokom proteklog tjedna to narušavanje uzelo ozbiljnog maha.

No, naglasio je, to se dogodilo iz razloga koji si ne može objasniti, "prelijevanja sporova oko ustoličenja jednog mitropolita iz Crne Gore u Hrvatsku, što se proširilo kao antipravoslavno i antisrpsko raspoloženje, a da pritom nije bilo adekvatnih reakcija i brige od strane onih koji su o tome trebali voditi računa".

"Voditi računa više o međuetničkim i međuvjerskim odnosima u nekoj drugoj zemlji nego u vlastitoj zemlji ne smatram odgovornom javnu politiku bila ona medijska, državna ili stranačka. Mi takvi nismo i takvi nećemo biti i bez obzira na različita očekivanja koja postoje učinit ćemo sve da sutrašnji datum ni na koji način ne poremeti odnose u republici Hrvatskoj, ali ni odnose, koliko je to u našoj moći, između Hrvatske i Srbije", zaključio je Pupovac.

Komentari (14)

POŠALJI KOMENTAR

BMX

Milorade, mozes da istaknes zastavu ali samo uz hrvatsku zajedno. I ovde je isto tako propisano zakonom ali vlast je crkvena, litijaska, i prosrpska, pod patronatom Vucica, Vulina i Crkve Srbije uz podrsku petokolonasa iz DF, Demokrata i URA

Vladimir

@Mika, Vi živite u paralelnoj realnosti??

VojoS

Odličan komentar, potpuno saglasan.