2 °

max 4 ° / min -5 °

Subota

22.01.

4° / -5°

Nedjelja

23.01.

4° / -4°

Ponedjeljak

24.01.

-0° / -6°

Utorak

25.01.

3° / -6°

Srijeda

26.01.

7° / -2°

Četvrtak

27.01.

6° / -2°

Petak

28.01.

7° / 0°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đenero: Milanović postaje opasnost i za BiH i za Hrvatsku

Region

Comments 1

Đenero: Milanović postaje opasnost i za BiH i za Hrvatsku

Izvor: radiosarajevo.ba

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović svojim izjavama ponovo ozbiljno narušava odnose Sarajeva i Zagreba. Po svemu sudeći smišljeno.

Nastojeći da objasni svoje ranije izjave, Milanović je juče ponovio "da svaki genocid nije isti".

Dodao je kako "gospoda iz Sarajeva, a to nije službeno Sarajevo već Baščaršija, pokušavaju od svog naroda da  napravi žrtvu veću nego što jeste i upravo oni licitiraju žrtvama".

Stavljajući na svoje tasove genocide u istoriji svijeta, Milanović je kazao da nije negirao genocid u Srebrenici, "ali da postoje razlike u težini zločina, pa tako i u genocidima."

Smatra da nijesu isto Srebrenica i Jasenovac "jer ako je genocid u Srebrenici onda se mora naći novo ime za ono što su nacisti napravili Židovima u Drugom svjetskom ratu", prenio je N1.

Ove izjave izazvale su juče brojne reakcije na društvenim mrežama.

Uvjeren u superiornost

U razgovoru za Radiosarajevo.ba najnovije istupe predsjednika Hrvatske komentarisao je ugledni politikolog i politički analitičar Davor Đenero.

"Igra koju igra predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović izrazito je opasna i za Hrvatsku, i za BiH. Naime, iako izgleda da predsjednik Milanović impulzivno i nepromišljeno reaguje na vanjske impulse i da je izgubio kontrolu nad onim što govori, ne radi se o tome, nego o smišljenoj političkoj strategiji koja proizlazi iz njegovog uvjerenja kako je on diplomatski superioran svima ostalima u okruženju i kako provokacijama i zaoštravanjima stavova može modelirati procese koji se odvijaju", kaže Đenero za Radiosarajevo.ba. 

On podsjeća da se trenutno odvija "ključan proces", pregovori između političkih elita Bošnjaka i Hrvata u Federaciji o novom modelu izbora članova Predsjedništva BiH iz Federacije i Doma naroda.

"Pregovori su se prethodne sedmice našli u ozbiljnoj krizi, nakon provokacije Dragana Čovića, koji je, zajedno s još dvoje hrvatskih zastupnika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH (prošlog utorka, 30. novembra) podržao zaključak Kluba Srpskog naroda da "oni koji su kreirali Inckovu odluku o zabrani negiranja genocida, istu i ponište". 

Ovo je ishodište Milanovićeve retorike istorijskog revizionizma, započete dva dana kasnije, kad je "prijateljski ukorio" svoje štićenike Milorada Dodika i Dragana Čovića, da ne čine to, iako su to uradili u dobroj namjeri, jer da je put u pakao ili u jarak često popločen dobrim namjerama.

Dao im je i "diplomatski" argument, tvrdnjom da Visoki predstavnika Međunarodne zajednice u BiH ima kolonijalne vlasti, koje da su protivne Dejtonskom sporazumu, dakle poručivši im da ne ulaze u meritum stvari Inckove posljednje odluke na toj poziciji, nego da treba osporavati samo odlučivanje Visokog predstavnika", analizira Đenero.

Bez Milanovićeve prethodnu podršku, dodaje Đenero, Čović se "ne bi upustio u avanturu savezništva s Dodikom u otvorenom istorijskom revizionizmu i negiranju genocida".

"A Milanović ga je gurnuo u to svjestan da time smanjuje manevarski prostor postizanja sporazuma Hrvata i Bošnjaka, u procesu pregovora u kojem posreduju američki izaslanik Mathew Palmer i Angelina Eichhorst, generalne direktorice Odjeljenja za Evropu i srednju Aziju u Evropskoj službi za vanjske poslove. Milanović, naime, s jedne strane želi da eliminiše euro-američke posrednike, kako bi se mogla ostvariti navodno Dodikova inicijativa o posredovanju turskog predsjednika Erdogana, predsjednika Srbije Vučića i Milanovića u dijalogu trojice nacionalnih lidera u BiH, Dodika, Bakira Izetbegovića i Čovića", kaže Đenero.

Operacija rušenje Andreja Plenkovića

Milanovića ne zabrinjava niti opcija nepostizanja dogovora unutar Federacije, što bi, kao kaže Đenero iz Hrvatske, dovelo do održavanja izbora po starom izbornom zakonu, izbora Željka Komšića u Predsjedništvo i bojkota tih izbora od bosansko-hercegovačkih Hrvata.

"Izgovorio je i dvije rečenice o tome: "Dok god Hrvati insistiraju da im se ne oduzima pravo da izaberu svog predstavnika i okreću se prema Sarajevu, i to kažu, budite srećni. Neka vam jeza krene niz kralježnicu kada Hrvati okrenu glavu od Sarajeva i kažu da ih to ne zanima". Ove rečenice izgovorio je 15. novembra, u obraćanju novinarima u toku neslužbenog posjeta Vatikanu", podsjeća Đenero.

Prema njegovim riječima, Čović i zagovornici radikalne politike među Hrvatima u BiH "jasno su razumjeli Milanovićevu tada izrečenu poruku", kao podsticaj na njihovu "potpunu emancipaciju" od proevropske politike vlade Andreja Plenkovića i poziv da se oslone na njega.

"Milanoviću ne predstavlja problem ako ne dođe do dogovora unutar Federacije. Njemu treba "autonomni" Čović, koji će za otprilike tri godine, na narednim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, svoju stranačku mašineriju pokrenuti da prikupi glasove bosansko-hercegovačkih Hrvata u korist 'narodnog kandidata' Milanovića, a ne u korist nekog kandidata hrvatskog HDZ-a.

Budući da je očito da će Milanović iz sjene sudjelovati i na parlamentarnim izborima nešto prije predsjedničkih, u ljeto ili jesen 2024, ne bi bilo naodmet niti to da ovaj dva mandata, što ih HDZ BiH uvijek osvaja na izborima u Hrvatskoj, proslijedi koaliciji koju bi okupio Milanović, a ne onoj oko Plenkovićeva ili 'postPlenkovićeve' HDZ-a. To je pozadina podsticanja 'Čovićeve autonomije'", objašnjava Đenero.

Uloga Rusije

Nadalje, veli da Milanoviću odgovara zaoštravanje odnosa u BiH, jer bi ono bitno škodilo umjerenoj Vladi, s kojom je u otvorenom neprijateljstvu, a zaoštravanje nacionalističke retorike u Hercegovini prelilo bi se i u Hrvatsku.

"Amalgam populizma, "suverenizma", otvorenog europskepticizma, što ga je Milanović smijao za hrvatsku političku arenu, radikalizacijom nacionalizma bio bi samo osnažen. I konačno, kao i svi autoritarni, euroskeptični i neuravnoteženi politički akteri unutar EU (pogledajmo samo češkog predsjednika Miloša Zemana), i Milanović očito ima, za sada ne baš javno otvorene, ali pripremljene, kombinacije s totalitarnim režimom Vladimira Putina. Jedino Rusiji odgovara stvaranje haosa i nestabilnosti na rubu Evropske unije, a to što Milanović radi, kao da je osmišljeno u Kremaljskim laboratorijima zla", zaključio je Đenero.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Márquez

Nažalost, više je onih koji rade protiv Bosne nego njenih prijatelja.Biti "musliman" u Evropi je postalo sinonim za "terorist" i na to računaju rušitelji Bosne kao multinacionalne države jer to ekstremnim desničarima ne odgovara.Bez obzira na civilizacijski doprinos evropskim vrijednostima.