20 °

max 27 ° / min 16 °

Utorak

24.05.

27° / 16°

Srijeda

25.05.

28° / 18°

Četvrtak

26.05.

28° / 18°

Petak

27.05.

29° / 18°

Subota

28.05.

29° / 19°

Nedjelja

29.05.

26° / 14°

Ponedjeljak

30.05.

17° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dječak iz Srbije prebačen u Italiju zbog sumnje na novi hepatitis, procjenjuje se potreba za transplantacijom

Izvor: Screenshot, RTS

Region

Comments 0

Dječak iz Srbije prebačen u Italiju zbog sumnje na novi hepatitis, procjenjuje se potreba za transplantacijom

Izvor: RTS

Autor: Antena M

  • Viber

Devetogodišnji dječak iz Srbije za kojeg se sumnja da je zaražen hepatitisom nepoznatog porijekla prebačen je u Italiju, u bolnicu u Bergamu. Tamo će ljekari odlučiti da li je mališanu neophodna transplantacija i nova jetra. Dječak je dobro, kaže za RTS gastroenterolog i načelnica Odjeljenja hepatologije u Institutu za majku i dijete doktorka Ivana Kitić.

Dječak je na liječenju u Italiji od srijede, u bolnici u Bergamu, a prethodno se liječio u Institutu za majku i dijete gdje je stigao iz bolnice u Čačku. Za sada nema potvrde da je riječ o novom hepatitisu.

Gastroenterolog i načelnica Odjeljenja hepatologije u Institutu za majku i dijete, doktorka Ivana Kitić, kaže za RTS da je dječak dobro.

“Dječak je dobro, dobrog je opšteg stanja, za sada se tamo rade dodatne analize da bi se procijenila potreba za eventualnom transplantacijom jetre i zbog toga je dječak u Italiji”, dodaje Kitićeva.

U Institutu za majku i dijete nema novih pacijenata za koje se sumnja da imaju novi tip hepatitisa.

“Koliko je meni poznato za sada u našoj zemlji nema novih pacijenata, ali jedan veliki oprez. Moramo biti oprezni da bismo na vrijeme uradili sve analize u slučaju potrebe za ispitivanjem nekog novog djeteta”, dodaje Kitićeva.

 U više od 20 zemalja prijavljeni su slučajevi djece oboljele od hepatitisa nepoznatog porijekla.

“Kada govorimo o hepatitisu nepoznatog uzroka, kao što je u ovom slučaju riječ, i u svijetu i kod nas kod pacijenata kod kojih su sprovedena sva virusološka, imunološka, metabolička i neka dodatna ispitivanja, kada nemamo jasan uzrok, on se zbog toga zove nepoznatog uzroka”, objašnjava Kitićeva.

Broj oboljelih u svijetu je u porastu, a za sada je prijavljeno oko 450 pacijenata, dok su neka djeca zahtijevala transplantaciju jetre.

“Taj broj nije veliki, ali je veliki oprez s obzirom da se još uvjek ne zna razlog”, dodaje doktorka.

Ističe da je pominjan adenovirus kao uzročnik, ali da to nije novi virus.

“Adenovirus nije nikakav novi virus, možda je ovdje riječ o novom soju ovog virusa, ali za sada nema takvih jasnih potvrda. Mi možemo da kažemo da smo mi našim ispitivanjima takođe dobili podatke da nema za sada poznatog uzročnika ni kod našeg pacijenta, tako da ako gledamo na tu definiciju on jeste taj hepatitis”, kaže doktorka.

Ističe da jetra jeste u lošem stanju kod ove vrste hepatitisa i da može doći do naglog otkazivanja jetre.

“Naš pacijent jeste ispoljio takve simptome, on je zato upućen u transplantacioni centar i takva djeca moraju da budu u transplantacionom centru u slučaju potrebe za transplantacijom”, naglašava Kitićeva.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR