15 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 12°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Akrap: Ne treba očekivati da će Rusi rasporediti vojsku prema Finskoj

Region

Comments 0

Akrap: Ne treba očekivati da će Rusi rasporediti vojsku prema Finskoj

Izvor: Index.hr

Autor: Mia Zeković

  • Viber

U centralnom Dnevniku HTV-a gostovao je vojni analitičar Gordan Akrap. Poručio je da ne treba očekivati da će Rusi dovući naoružanje na finsku granicu, ali treba očekivati daljnje cyber-napade te pokušaje prodora obavještajaca u tu zemlju. U vezi sa zarobljenim braniocima iz Azovstala, vjeruje da bi oni mogli biti isporučeni "trećoj strani".

Komentarisao je HRT-ovu anketu po kojoj velika većina Hrvata podržava ulazak Švedske i Finske u NATO.

"Nadao sam se takvoj podršci. To pokazuje da su vodeći hrvatski mediji, uključujući i vaš medij, pokazali da su vjerodostojan izvor relevantnih i točnih informacija. Pogotovo sada, u ova posljednja dva i po mjeseca ruske agresije na Ukrajinu.

Nisu podlegli nizu pritisaka kojima su se pokušale unijeti ruske propagandne i dezinformacijske aktivnosti. Ne samo u hrvatski već i u evropski prostor. Htjeli su unijeti duboke podjele unutar stanovništva", ističe Akrap u razgovoru za HRT.

"To pokazuje da je hrvatsko stanovništvo nastavilo politiku iz '90-ih, kada smo se odlučili za samostalnost i suverenitet kao zemlja koja je već tada najavila svoju kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu. Vidi se da je velika većina stanovništva svjesna da NATO savez nije napadački savez, djeluje obrambeno i preventivno", dodaje.

O Milanoviću i Erdoganu

Komentarisao je Milanovića, ali i tursku blokadu ulaska Švedske i Finske u NATO.

"To nisu samo izazovi s kojima se suočavaju nordijske zemlje već se s time suočava i Savez u cjelini. Hrvatska pozicija je nešto jasnija. Kada pogledate pismo predsjednika koje je poslao u Savez, ono odiše jasnim i nedvosmislenim diplomatskim rječnikom.

Predsjednik Erdogan pokušao je ovu situaciju iskoristiti za sebe i za promociju vlastitih interesa. Ne zaboravimo da se Turska pokušava postaviti kao posrednik u mirovnim pregovorima između ruskog agresora i ukrajinskih branioca.

Ima i snažnu ulogu u azerbajdžanskoj agresiji na Armeniju. Erdogan će dobiti određene ustupke, ali oni će biti kratkotrajni i neće moći s njima dugo, dugo mahati svojoj javnosti", kaže.

O ruskoj odmazdi

Komentarisao je i moguću rusku odmazdu.

"Finska i Švedska su od raspada SSSR-a svjesne prijetnje koja dolazi s istoka. Oni su jačali svoje odbrambene aktivnosti. Rusija već decenijama energetske izvore koristi kao snažno nekinetičko oružje.

Mogu reći za Finsku da je vrlo stabilna i sigurna država. Uspješno su razbili nekoliko ruskih obavještajnih punktova i operacija tako da je izvjesno za očekivati da će Rusija nastojati nastaviti s obavještajnim prodorima kako u Finsku tako i u Švedsku. Dakle, cyber-napadi, ali da će raspoređivati vojsku na finsku granicu, to ne treba očekivati", kaže.

Dotakao se i zarobljenika u Azovstalu.

"Očekujem da će Rusija zarobljenike isporučiti trećoj strani nakon što obavi pokušaj prikupljanja podataka za koje smatra da bi joj mogli pomoći u daljnjoj agresiji na Ukrajinu", kaže.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR