6 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rama: Samitom u Tirani EU pokazuje pojačan geostrateški interes na Zapadnom Balkanu

Region

Comments 0

Rama: Samitom u Tirani EU pokazuje pojačan geostrateški interes na Zapadnom Balkanu

Izvor: Beta

Autor: Antena M

  • Viber

Premijer Albanije Edi Rama rekao je danas da samit Zapadni Balkan – Evropska unija, zakazan za sjutra u Tirani, demonstrira pojačan geostrateški interes EU u tom regionu tokom rata Rusije protiv Ukrajine, i ukazao da Unija naročito mora da radi „blisko sa Srbijom“ koja se još nije pridružila sankcijama protiv Moskve, piše agencija Asošiejted pres.

„Trenutak je fantastičan“, rekao je Rama u intervjuu za AP i da „niko nije mogao ovo ni da zamisli prije samo dvije godine, a sada se dešava“.

Rama će biti domaćin jednodnevnog samita čiji je cilj oživljavanje procesa širenja Unije na druge zemlje, a u fokusu sastanka su, navodi AP, „zemlje Zapadnog Balkana: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija“.

Po riječima premijera Albanije koji je ranije kritikovao Uniju zbog usporavanja pristupnog procesa, rat u Ukrajini se pokazao kao „podsjednik na ranjivost“ zapadnobalkanskog regiona i podstakao je Uniju da tamošnje zemlje uvede „pod demokratsko okrilje Evrope“.

Rama je takođe rekao da Unija naročito mora da radi „blisko sa Srbijom“ koja se nije pridružila evropskim sankcijama protiv Rusije.

„Zajednički glas Zapadnog Balkana… pomogao je da se veći broj evropskih lidera pogura“ ka procesu učlanjivanja zemalja u Evropsku uniju, jer „vama je potreban Balkan, Zapadni Balkan, isto koliko je Zapadnom Balkanu potrebna Evropska unija“, rekao je Rama.

On je sjutrašnji sastanak u Tirani nazvao „najvažnijim događajem u istoriji međunarodnih odnosa“ Albanije, ukazavši da je ta bivša komunistička zemlja do 1990. godine bila „potpuno odsječena od svijeta i od Evrope“.

Kako je Rama ocijenio, samit će donijeti „mnogo Zapadnom Balkanu, našoj zemlji (Albaniji); doneće joj mnogo pozitivne energije, mnogo nade, mnogo novih puteva, novih staza koje će sebe definisati u narednim koracima“, a odluku Unije da održi samit izvan svoje teritorije nazvao je „dobrim predskazanjem za budućnost“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR