15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izabran novi Savjet ministara BiH, Borjana Krišto predsjedavajuća

Izvor: klix.ba

Region

Comments 0

Izabran novi Savjet ministara BiH, Borjana Krišto predsjedavajuća

Autor: Antena M

  • Viber

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine izglasan je novi Savjet ministara. Potvrđeni su svi predloženi ministri i zamjenici ministara, prenosi Klix.ba.

Za ministre su glasala ukupno 23 poslanika, a za prostu većinu i potvrđivanje su im bila dovoljna 22 glasa ili 21 ukoliko među ostalim glasovima, pored onih koji su protiv, bude i suzdržanih. Protiv je bilo 19 zastupnika i nije bilo uzdržanih.

Predložene ministre su dogovorili državni koalicioni partneri SNSD - HDZ - stranke proširene Trojke. Svima su pripala po tri mandata, a jedan ministar dolazi iz Pokreta za državu u RS-u Sevlid Hurtić.

HDZ je imenovao Davora Bunozu za ministra pravde i Dubravku Bošnjak za ministarku civilnih poslova, dok je Borjana Krišto predsjedavajuća Savjeta. Bunozin zamjenik je Elvir Mahmuzić iz SDP-a, a Bošnjakov zamjenik je Marijana Mojić iz Ujedinjene Srpske, koja je koalicioni partner SNSD-a. Krišto je za svoje zamjenike izabrala ministre Elmedina Konakovića i Zorana Tegeltiju.

Stranke proširene Trojke su izabrale Elmedina Konakovića (NiP) za ministra vanjskih poslova, Edina Fortu (Naša stranka) kao ministra komunikacija i prometa i Zukana Heleza (SDP) kao ministra odbrane. Zamjenik Konakovića je HDZ-ov Josip Brkić, koji je i do sada bio na ovoj poziciji, zamjenik Forte je Ognjen Janjić (DEMOS), a Helez ima dva zamjenika Slavena Galića (HDZ) i Aleksandra Goganovića (SNSD).

SNSD je uzeo ministarstvo finansija, sigurnosti i vanjske trgovine, a na te pozicije je postavio Zorana Tegeltiju, Nenada Nešića i Stašu Košarca. Zamjenik Tegeltije će biti Muhamed Hasanović (SDP), Nešićev zamjenik je Ivica Bošnjak (HDZ), a Košarca Ljiljana Lovrić (HNS), koja je i do sada bila na ovoj poziciji, kao i Košarac na svojoj.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice će biti član Pokreta za državu iz RS-a Sevlid Hurtić, a njegova zamjenica bit će Duška Jurišić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR