10 °

max 14 ° / min 7 °

Utorak

20.02.

14° / 7°

Srijeda

21.02.

14° / 5°

Četvrtak

22.02.

12° / 6°

Petak

23.02.

11° / 8°

Subota

24.02.

10° / 8°

Nedjelja

25.02.

9° / 7°

Ponedjeljak

26.02.

10° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đenero: Milanovićeva izjava o Kosovu direktan je napad na kontinuitet hrvatske vanjske politike

Izvor: direktno.hr

Region

Comments 1

Đenero: Milanovićeva izjava o Kosovu direktan je napad na kontinuitet hrvatske vanjske politike

Izvor: direktno.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović učestvovao je u ponedjeljak na svečanom ispraćaju III. hrvatskog kontingenta u sklopu NATO misije u Litvanija. 

Milanović je i ovaj put iskoristio prisutnost medija kako bi, najblaže rečeno, izjavio vrlo zabrinjavajuće teze, piše direktno.hr. 

Posebno se to odnosi na njegovu izjavu da je Republika Hrvatska zajedno s međunarodnom zajednicom ''anektirala Kosovo''.

"Srbija i Rusija nisu isto. To je nažalost bolna činjenica i opasnost. Anektirali smo Kosovo. Mi i međunarodna zajednica. Uzeto je od Srbije. Ko je to napravio nego mi? Jesmo priznali Kosovo? Nije aneksija, nego otimanje. Kako se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanje Kosova, nego cijelog koncepta u kojem neko misli da ima pravo. Tako i Krim - Krim više nikada neće biti Ukrajina. To govore vodeći njemački generali", rekao je Milanović i dodao da tamo ginu hiljade ljudi.

Politički analitičar i politikolog Davor Đenero za portal Direktno istakaoje kako je ovo samo još jedna u nizu zabrinjavajućih izjava Milanovića.

''Milanović isključivo ponavlja narativ ruskih vlasti'', smatra on i podsjeća kako je u istom obraćanju javnosti predsjednik istakao kako treba obustaviti isporuku oružja Ukrajini kako bi se što prije završio rat.

Prema analitičaru, jasno je kojem se ishodu rata nada Milanović.

''Nevjerovatno je da neko iz Hrvatske, govori na taj način nakon iskustva koje smo imali s Miloševićevom agresijom, koja je bila strašna, ali nije bila ni izbliza takva kakvu sprovodi Vladimir Putin u Ukrajini'', napominje Đenero. 

Stoga, prema njegovom mišljenju, radi se o ''izlivima njegovih ruskih emocija ili pak o otplati dugova prema režimu Vladimira Putina''.

Đenero smatra kako je zapravo po pitanju Milanovićeve izjave o Kosovu stvar potpuno jasna.

Valja podsjetiti na Deklaraciju o nezavisnosti Kosova iz 2008. godine koju je pak 2010. potvrdio Međunarodni sud pravde u Den Haagu ustvrdivši kako kosovskom deklaracijom nije prekršeno međunarodno pravo.

Politički analitičar podsjeća kako je u tom predmetu u Den Haagu Republika Hrvatska nastupila u svojstvu svjedoka.

''Presuda suda kaže da Deklaracija nije protivna međunarodnome pravu zbog toga što načelo zaštite temeljnih ljudskih prava ima prioritet nad načelom zaštite državnog suvereniteta'', objašnjava Đenero te dodaje kako prema tome ''zaštita opstanka naroda pred genocidom, koji je bio sprovođen i pripreman od strane Miloševića, ima prednost pred načelom državnoga suvereniteta''.

'Milanović ne može braniti svoje stavove glupošću i neznanjem'

''Ako gledamo iz pozicije kontinuiteta državnosti, ako znamo da je tadašnji predsjednik Stjepan Mesić bio jedan od najangažovanijih ljudi u zaštiti ovoga načela, tačnije da je Hrvatska to načelo branila u Haagu, onda je izjava Milanovića direktan udar na kontinuitet hrvatskih javnih politika i hrvatske vanjske politike'', napominje analitičar.

Podsjetimo, kako je za pretpostaviti da je i sam Zoran Milanović kao nekadašnji zaposleni Ministarstva vanjskih poslova sprovodio upravo takvu vanjsku politiku - politiku zaštite načela opstanka naroda, piše Direktno. 

''Milanović ne može braniti svoje stavove glupošću i neznanjem. Ovo je patogeni potez koji pokazuje da više nije pitanje je li on  euroskeptičan, je li protivnik evropskih i evroatlantskih struktura, ovo je sada direktno napadanje na kontinuitet vanjske politike RH'', ističe.

''To je napad na vlastitu državu te na njen kontinuitet! Naravno, to se čini zato što treba otplaćivati dugove Kremlju i zaraditi za vilu u Barvihu. Ova izjava predsjednika je kvintički potez u odnosu na Rusiju, jednako kao što su i kvintički potezi u odnosu na Rusiju bili i oni Veljka Kadijevića koji je u Barvihi umro prirodnom smrću'', zaključio je Đenero. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Labud Dabanović

Nas Crnigorce je SFRJ zarazila lažnom istorijom-ali nas je 1990g otrijeznila tih laži.A bogomi ove zaražene otrcanim srpstvom Srbije od prije 200g ni prohujala šaka vjekova nije mogle otrijeznit a kamoli izliječit.I da prespavaju šake vjekova opet će sanjat-kako da unište narod i državu u kojoj žive