15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mehmedović pokreće inicijativu: U RS-u i Srbiji treba oformiti zajednice bošnjačkih opština

Izvor: Screenshot

Region

Comments 1

Mehmedović pokreće inicijativu: U RS-u i Srbiji treba oformiti zajednice bošnjačkih opština

Izvor: Slobodna Bosna

Autor: Antena M

  • Viber

"Nacionalno označavanje entiteta RS zahtijeva adekvatan odgovor u uspostavljanju zajednice bošnjačkih opština u  RS kako bi se ostvarila nacionalna ravnopravnost i omogućio intenzivniji povratak. Isti taj proces mora biti pokrenut i za Bošnjake u Srbiji", rekao je poslanik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović. 

Mehmedović (SDA) osvrnuo se na sve jače pritiske na vladu Albina Kurtija da se na Kosovu oformi zajednica srpskih opština (ZSO), te na rasprave poslanika u Skupštini Srbije, kao i poruke predsjednika susjedne države Aleksandra Vučića da će učiniti sve kako bi se formirala ZSO, ali i dovođenje u vezu bosanskih entiteta RS i Kosova.  

"Ponukan posljednjim događanjima, posebno raspravom o Kosovu u Skupštini Srbije, pokrećem inicijativu za usklađivanje statusa Bošnjaka u regionu sa dostignutim statusom Srba u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Stoga, pozivam sve relevantne političke faktore na osnivanje zajednice bošnjačkih opština u RS-u i u Srbiji, pozivajući se na evropske regionalne forme u regionalnoj saradnji lokalnih samouprava. Vrijeme je da se uspostavi ravnoteža. Nacionalno označavanje entiteta RS zahtijeva adekvatan odgovor u uspostavljanju zajednice bošnjačkih opština u RS-u kako bi se ostvarila nacionalna ravnopravnost i omogućio intenzivniji povratak. Isti taj proces mora biti pokrenut i za Bošnjake u Srbij", rekao je Mehmedović.

Smatra da prava koja imaju Srbi u RS-u moraju biti data i Bošnjacima u Srbiji.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR