30 °

max 30 ° / min 19 °

Srijeda

12.06.

30° / 19°

Četvrtak

13.06.

27° / 18°

Petak

14.06.

24° / 16°

Subota

15.06.

26° / 16°

Nedjelja

16.06.

28° / 18°

Ponedjeljak

17.06.

31° / 21°

Utorak

18.06.

31° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Eskobar: Međusobno priznanje Beograda i Prištine krajnji cilj; Vučić: Samo sanjaj!

Region

Comments 3

Eskobar: Međusobno priznanje Beograda i Prištine krajnji cilj; Vučić: Samo sanjaj!

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju dijalog Kosova i Srbije, koji se vodi pod okriljem Evropske unije (EU), i smatraju da međusobno priznanje treba da bude krajnji cilj tog procesa.

Smatramo da sve zemlje regiona treba da se međusobno priznaju, da smanje barijere u trgovini, pomognu u rješavanju otvorenih pitanja koja su tu od devedesetih godina i da napreduju u procesu evropskih integracija, rekao je Eskobar za portal Pavlović tudej.

Eskobar je otkrio da francusko-njemački plan, odnosno sada evropski prijedlog koji nije dostupan javnosti, ima odredbu da „svi postojeći sporazumi“ moraju biti implementirani.

Kako god da napredujete u dijalogu pod orkiljem EU, imaćete Zajednicu srpskih opština. Zato uvijek kažem da će ona biti primijenjena u nekom trenutku. Da li sadašnja vlada Kosova prihvata tu obavezu, ili ne, to nije sporazum između Kurtija i Srbije. To je sporazum između Srbije i Kosova i zato govorim da će se to dogoditi, naglasio je Eskobar.

To će biti osnov sporazuma o normalizaciji i nema zaobilaženja te obaveze, naglasio je on.

Upitan zašto je uvjeren da će kosovski premijer Aljbin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pristati i potpisati francusko-njemački plan, Eskobar je rekao da se nada da će obje strane vidjeti prilike u tom sporazumu.

Cilj je da imamo mirne, održive i predvidive odnose između dvije zemlje, rekao je Eskobar.

On svoju uvjerenost da će plan biti prihvaćen temelji na „hitnosti“ koju Evropljani i Amerikanci saopštavaju stranama o potrebi da se to učini.

Da budemo jasni, želimo da za obje strane to bude pobjeda. Želimo da obje strane budu sposobne da izvuku koristi od mirnodopskih rješenja i otvore vrata evropskih integracija, rekao je Eskobar.

Vučić Eskobaru: Samo sanjaj!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prokomentarisao je izjavu zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijela Eskobara koji je kazao da SAD u potpunosti podržavaju dijalog Kosova i Srbije, koji se vodi pod okriljem EU, i smatraju da međusobno priznanje treba da bude krajnji cilj tog procesa, pri čemu je predsjednik Srbije jasno stavio do znanja šta misli rečenicom "Samo sanjaj!"

Ovo je bio kratak i jasan odgovor koji su dobile Novosti od Vučića.

- Smatramo da sve zemlje regiona treba da se međusobno priznaju, da smanje barijere u trgovini, pomognu u rješavanju otvorenih pitanja koja su tu od devedesetih godina i da napreduju u procesu evropskih integracija - rekao je Eskobar za portal Pavlović tudej.

Američki emisar plasirao je svoj stav baš uoči večerašnjeg sastanka specijalnog izaslanika za dijalog Beograd i Prištine Miroslava Lajčaka i Vučića, koji će razgovarati u srspkoj prijestonici. Slovački diplomata prethodno je posjetio Prištinu, gdje se sastao sa premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem kojem je poručio da svi dosadašnji sporazumi moraju da budu sprovedeni. Nakon toga Kurti je na svom tviter nalogu napisao da "Kosovo prihvata plan EU za normalizaciju odnosa".

 
 
 

 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Bosnjacki Svet

Vucic ce izazvat rat na Kosovu u CG i BH cim dobije naredjenje od Putina.Srbiju treba Blokirat i sankcije joj uves.

BELVEDER

Slobo je rekao zapadu MALO MORGEN, pa je završio misiju (NATO bombardovanje i odlazak u Hag), pa je sad red da i Vučić sa svojim SAMO SANJAJ, pođe na zasluženu dugogodišnju robiju!

Lilio

Kao in ima petlju ovako nesto da kaze, to je jedan zec.