14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ovo je tekst Aneksa sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije

Region

Comments 3

Ovo je tekst Aneksa sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije

Izvor: RSE

Autor: Antena M

  • Viber

N1 objavljuje "Aneks sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije", dogovoren nakon maratonskih razgovora u Ohridu.

Tekst prenosimo integralno:

Dijalog Beograda i Prištine: Implementacioni aneks Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije

– Ovaj Aneks čini sastavni dio Ugovora.

– Kosovo i Srbija u potpunosti se obavezuju da će poštovati sve članove Sporazuma i ovog Aneksa, i sprovesti sve svoje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa ekspeditivno i u dobroj vjeri.

– Strane primaju k znanju da će Sporazum i Aneks za implementaciju postati sastavni djelovi odgovarajućih procesa pridruživanja Kosova i Srbije EU. Strane napominju da će EU posrednik odmah nakon usvajanja Sporazuma i ovog Aneksa započeti proces izmena merila za Poglavlje 35 za Srbiju zbog obaveza koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa. Agenda kosovske Specijalne grupe za normalizaciju će podjednako odražavati nove obaveze koje ima Kosovo, a koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa.

– Strane su saglasne da hitno prihvate Deklaraciju o nestalim licima, kako je dogovoreno u okviru Dijaloga uz posredovanje EU.

– Da bi se primijenio član 7, Kosovo odmah pokreće pregovore u okviru Dijaloga uz posredovanje EU o uspostavljanju specifičnih aranžmana i garancija za obezbjeđivanje odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga koje je utvrdio EU posrednik.

– Strane su saglasne da u roku od 30 dana uspostave Zajednički odbor za monitoring, kojim predsedava EU. Sprovođenje svih odredbi će biti obezbjeđeno i nadgledano od strane Zajedničkog odbora za praćenje.

– Da bi se primijenio član 9, EU će organizovati donatorsku konferenciju u roku od 150 dana kako bi se uspostavio investicioni i finansijski paket pomoći za Kosovo i Srbiju. Pomoć neće biti dodijeljena prije nego što EU utvrdi da su sve odredbe Sporazuma u potpunosti sprovedene.

– Kosovo i Srbija se slažu da će sve tačke sprovoditi nezavisno jedan od drugog.

– Redosljed stavova ovog Aneksa ne dovodi u pitanje redosljed njihovog sprovođenja.

– Kosovo i Srbija se slažu da neće blokirati primjenu nijednog člana (tačke).

– Sve diskusije u vezi sa implementacijom Sporazuma odvijaće se u okviru Dijaloga koji vodi EU.

– Kosovo i Srbija su primile k znanju da svako nepoštovanje svojih obaveza iz Sporazuma, ovog Aneksa ili prethodnih sporazuma o dijalogu može imati direktne negativne posljedice po njihove procese pristupanja EU i po pitanju finansijske pomoći koju dobijaju od EU.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Vanja

Ne znam cemu ovo razvlacenje, ratom su izgubili Kosovo i jos tada je trebalo sve okoncati. 1918. im je poklonjena Vojvodina, a imala je samo 25% Srba.

XXXXX

Dok je Lajcak kao pregovarac i dog ka Vucic potplacuje da radi u interesu Srbije trzice se ta lazni Saves Srpskih Opstinja. Otvara se pandorina kutija to isto Albanci i Bosnjaci i Madjari treba da traze u Srbiji.Sandzaku treba Autonomija na visotom nivou.Samo u N.Pazaru zivi blizu 200.000 Bosnjaka.

Lipa

Kosovo je ustavom građanska država, a nameće joj se suprotnost tj. stvaranje srpske zajednice, strašno je ovoliko povlađivanje Srbiji i Vučiću