11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Osmani: Djelovanje policije legitimno

Region

Comments 0

Osmani: Djelovanje policije legitimno

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

"Suverenitet i teritorijalni integritet Republike Kosovo je nepovrediv, neotuđiv i nedjeljiv, pa je zaštićen svim ustavom i zakonom definisanim sredstvima. (član 2. Ustava) Djelovanje kosovske policije prema Vučićevim nelegalnim strukturama i kriminalnim grupama je legitimno, u ispunjavanju svojih ustavnih dužnosti i u odbrani svih građana, bez razlike", poručila je Vjosa Osmani, prenosi KoSSev.

Sudeći prema njenoj reakciji na današnje akcije kosovskih vlasti u tri sjeverne opštine, kosovska predsjednica uspjeh akcija povezuje sa koordinacijom saveznika Kosova, piše KoSSev.

„Održivost, dugovječnost i uspjeh ovih akcija zavise i od koordinacije sa saveznicima koji su bili i ostali garanti našeg suvereniteta i nezavisnosti. Zajedno smo uvek jači“, poručila je ona.

U oštrom tonu, međutim, stižu poruke iz SAD i to čak i od američkog državnog sekretara.

„Pozivamo premijera Aljbina Kurtija da odmah obustavi ove nasilne mjere i da se ponovo usredsredi na dijalog pod pokroviteljstvom EU“, poručio je Entoni Blinken, dodajući:

„Snažno osuđujemo akcije kosovske vlade kojima eskaliraju tenzije na Sjeveru i povećava se nestabilnost“.

Prvi je reagovao američki ambasador Džefri Hovenijer koji je pozvao je na prekid daljih, kako ih je okarakterisao – nasilnih mjera.

„Sjedinjene Države osuđuju tekuću akciju kosovskih vlasti da pristupe opštinskim zgradama na sjeveru Kosova. Današnje nasilne mjere treba odmah prekinuti“, naglasio je on na Tviteru.

Američki senator Kris Marfi, koji je praktično do juče boravio u posjeti regionu, takođe je oštro reagovao, potvrđujući da je iznenađen, i da se radi o „namjernoj provokaciji“, te da je razgovarao i sa specijalnim savjetnikom Stejt Departmenta Derekom Šoleom.

„Upravo sam završio razgovor sa specijalnim savjetnikom Stejt Departmenta Derekom Šoleom o ovom uznemirujućem razvoju. Na sastancima koje sam u ponedjeljak u Prištini imao sa premijerom Kurtijem, on ni spomenuo nije plan da pristupi opštinskim zgradama. Kao prijatelj Kosova, u potpunosti sam zatečen, iznenađen, i on bi ovu provokaciju trebalo da okonča odmah“, poručio je nešto ranije Marfi.

Inače saopštenje Vjose Osmani objavljeno je na albanskom i engleskom jeziku, a u istom maniru sa javnošću komunicira i Kosovska policija koja se u dva navrata oglasila samo na albanskom, te ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja, takođe na albanskom.

On se pohvalio akcijom i čestitao policiji na „profesionalizmu“ u borbi protiv „organizovanih kriminalnih grupa“.

Akcija kosovske policije započela je nešto oko 11 časova, kada su kosovski gradonačelnici prvo pokušali sa redovnim jedinicama kosovske policije da uđu u opštinske zgrade pod kontrolom Privremenih organa. Kako u tome nijesu uspjeli, jer su se građani okupili u sve tri opštine, a nakon oglašavanja sirena za uzbunu, u ove opštine su ušle jake snage specijalnih jedinica Kosovske policije. One su na silu ušle u zgrade opštine, jer su im građani pružili otpor. U kasnijim popodnevnim satima, policija je skinula srpske zastave i istakla kosovske.

Za to vrijeme, piše KoSSev, rukovodstvo Srpske liste i veći broj zaposlenih je na mitingu SNS u Beogradu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR