10 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Srpska lista zatražila od Vučića da prekine dijalog sa Prištinom

Izvor: Kossev

Region

Comments 0

Srpska lista zatražila od Vučića da prekine dijalog sa Prištinom

Autor: Antena M

  • Viber

Srpska lista zatražila je od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da suspenduje bilo kakvo učešče Beograda u dijalogu sa Prištinom, te učešće svojih predstavnika u bilo kakvim razgovorima sa kosovskim predstavnicima u Prištini, dok se ne povuku sve kosovske specijalne jedinice sa sjevera Kosova, i sve snage iz juče zauzetih zgrada opštinskih organa.

Po povratku iz Beograda gdje su učestvovali na Vučićevom mitingu, lideri Srpske liste održali su hitnu konferenciju za štampu, nakon jučerašnjeg sukoba građana sa kosovskom policijom, prenosi KoSSev.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić zahvalio je građanima na dostojanstvenom i mirnom čuvanju zgrada opština na sjeveru odnosno, kako je kazao, „onog što je naše“.

„Hvala svima koji su juče pokušavali i stavili do znanja da nismo htjeli što je tuđe, hteli smo da sačuvamo samo ono što je naše“, kazao je Rakić.

Kosovskim vlastima poručio je: „Njima neka služi na čast što su na goloruki narod upotrijebili sva moguća sredstva“.

Kosovske vlasti optužio je za „aparthejd“ i „pojačan teror“ nad Srbima.

„Zahvalio“ je i međunarodnoj zajednici što je, kako je kazao, „pokazala juče svoje pravo lice i licemerje“.

Danas je otkrio da je Srpska lista sa njima bila sve vrijeme na vezi, te da su ih međunarodni predstavnici navodno uveravali i obećavali da će postaviti KFOR da spriječi nasilan upad u opštinske prostorije.

„Na žalost svjedoci smo i vi ste svjedoci dragi sugrađani da to obećanje nijesu ispunili“, kazao je Rakić.

Danas tvrde da se odluka da napuste kosovske institucije petog, odnosno šestog novembra, pokazala kao „opravdana“, i da su događaji koji su se odvijali nakon toga, potvrdili tu opravdanost.

Odluka da ne učestvuju u institucijama ostaće na snazi sve dok Priština, kako je naglasio šef Srpske liste, ne odustane od nasilja i počne da poštuje sve sporazume.

„Nećemo se vraćati dok se ne ispune uslovi: 1. Hitno formira ZSO, 2. ne povuku sve specijalne policijske jedinice, 3. ne primijeni puna sloboda kretanja, legalnih KM tablica i prekinu mjere kažnjavanja“, poručio je Rakić.

Nasilan upad u zgrade lokalne uprave u opštinama na sjeveru Kosova, gdje su gradonačelnici izabrani na izborima 23. aprila koje su Srbi bojkotovali, osudile su Sjedinjene Države, NATO i Kfor.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR