14 °

max 14 ° / min 7 °

Petak

26.04.

14° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Srpsko- ruski i albanski mediji: Otkaz Eskobaru?

Region

Comments 0

Srpsko- ruski i albanski mediji: Otkaz Eskobaru?

Autor: Antena M

  • Viber

Gabrijel Eskobar možda više nije Zamjenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan zbog događaja na Kosovu, prenosi B92, srpsko glasilo pod snažnim uticajam ruskog Sputnjika, pisanje albanskog medija, Albanin Post, te ruskog Russia Today Balkan. Prema ovim tekstovima, za koja se ne navode izvori, na njegovo bi mjesto mogao doći aktuelni zamjenik koordinatora za borbu protiv terorizma Kristofer Lindberg ili aktuelni ambasador u Latviji Kristofer Robinson.

Kako navodi B92, Eskobar je 27. februara u Briselu i 18. marta u Ohridu posredovao u dogovoru o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali nije predvidio eskalaciju situacije u tri opštine na sjeveru Kosova, piše "Albanian Post”, dodajući da bi to moglo imati posljedice po njega.

Navodno, diplomatski izvori kažu da bi Eskobar zbog eskalacije situacije i stagnacije procesa normalizacije mogao ustupiti mjesto drugom diplomati, prenosi "Russia Today Balkan".

Odlaskom Eskobara, kako kažu ‘“ako do toga dođe“ kako navode izvori "Albanian Posta" američki ambasador u Srbiji, Kristofer Hil, imaće puno značajniju ulogu u procesu dijaloga i biće “američki glas" u dijalogu između Kosova i Srbije za implementaciju dogovorenih tačaka sporazuma.

Srpsko-ruski "B92" potom navodi da “iako je Eskobar izjavio da će SAD priznati rezultate ‘kontejnerskih izbora’ na sjeveru, Hil je u ime službenog Vašingtona izjavio da ih SAD ne podržavaju jer Srbi nijesu učestovali u procesu, a glasanje je organizovano u posebno osjetljivom trenutak za proces dijaloga”.

Međunarodna zajednica oličena u Zapadu osudila je neučešće Kosovskih Srba na lokalnim izborima a sam izborni proces ocjenila je legitimnim i legalnim. Nove izbore za kosovske opštine većinski nastanjene Srbima predstavnici međunarodne zajednice zatražili su od kosovskih vlasti nakon najnovije eskalacije nasilja srpskih demonstranata i napada na pripadnike KFOR-a u kojima je teže povrijeđeno njih 20-tak.

Večeras je, podsjetimo, premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio da su bezbjednosni organi identifikovali 28 ljudi koji su, kako tvrdi, učestvovali u organizaciji i orkestriranju, a ponekad bili i aktivni učesnici u nasilnim napadima na vojnike NATO-a, na kosovske policajce i na novinare tokom protesta na sjeveru Kosova, prenosi "Klan Kosova".


"B92" pak u svojoj vijesti na engleskom jeziku, navodi i da se uz ime ambasadora Hila spominje i ime Kristofera Robinsona, trenutno američkog ambasadora u Latviji, koji je prije naimenovanja na tu dužnost bio zamjenik pomoćnika sekretara u Odjeljenju za evropska i evroaziska pitanja.

Tokom 23 godine u diplomatskoj službi Robinson je radio kao politički savjetnik u američkoj ambasadi u Rusiji, kao i zamjenik direktora za ruska pitanja u Stejt Departmentu.

Bio je i politički savjetnik u Misiji SAD-a pri Organizaciji za evropsku bezbjrdnost i saradnju (OEBS/OSCE) u Austriji.

Kao Eskobarov mogući nasljednik spominje se i Kristofer Linberg koji je trenutno v.d. glavnog zamjenika koordinatora Odjeljenja za borbu protiv terorizma State Departmenta.

Izvorni tekst možete pronaći OVDJE. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR