14 °

max 14 ° / min 7 °

Petak

26.04.

14° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šole navodi da je "ohrabrio" Vučića da postakne smirivanje krize na Kosovu

Region

Comments 0

Šole navodi da je "ohrabrio" Vučića da postakne smirivanje krize na Kosovu

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Autor: Antena M

  • Viber

Specijalni savjetnik američkog državnog sekretara Derek Šole napisao je na Tviteru da je ohrabrio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića prethodnog dana da "podstakne mir među kosovskim Srbima".

Šole je naveo i da je ohrabrio Vučića da "preduzme korake da pomogne smirivanju krize na sjeveru Kosova i vrati se na put normalizacije i konstruktivnog angažovanja u dijalogu uz podršku EU". 

Glavni zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednost predsjednika SAD-a Džonatan Finer razgovarao je sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, te izrazio zabrinutost Sjedinjenih Država zbog napete situacije na sjeveru Kosova, saopšteno je juče iz Bijele kuće.

Politički predstavnici srpske zajednice na Kosovu bojkotovali su vanredne lokalne izbore 23. aprila, na kojima su posljedično u četiri opštine na sjeveru Kosova izabrani gradonačelnici iz redova albanske zajednice.

Gradonačelnici Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića su nekoliko dana nakon polaganja zakletve ušli uz pomoć policije u opštinske zgrade u petak, 26. maja.

To je istog dana dovelo do protesta. Protest je 29. maja eskalirao u nasilje između pripadnika misije NATO-a na Kosovu, KFOR-a i demonstranata.

Evropska unija pridružila se pozivima Francuske i Njemačke da se održe novi izbori na sjeveru Kosova.

U saopštenju 27 zemalja članica EU  saopšteno je  da će "neuspjeh u smirivanju situacije na sjeveru Kosova imati negativne posljedice i Evropska unija je spremna da tim povodom sprovede odlučne mjere".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR