6 °

max 9 ° / min 6 °

Utorak

05.12.

9° / 6°

Srijeda

06.12.

9° / 8°

Četvrtak

07.12.

8° / 2°

Petak

08.12.

8° / 1°

Subota

09.12.

9° / 2°

Nedjelja

10.12.

10° / 3°

Ponedjeljak

11.12.

11° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Na obilježavanju Oluje u Prijedoru korišćena fotografija nastala tokom protjerivanja Bošnjaka iz Žepe

Izvor: Twitter

Region

Tag Gallery
Comments 4

Na obilježavanju Oluje u Prijedoru korišćena fotografija nastala tokom protjerivanja Bošnjaka iz Žepe

Izvor: Klix

Autor: Antena M

  • Viber

Tokom obilježavanja godišnjice “Oluje” u Prijedoru kojoj su prisustvali zvaničnici Srbije i entiteta Republika Srpska na jednom od panela pojavila se fotografija koja je nastala u Žepi 1995. godine.

Fotografiju sa obilježavanja godišnjice “Oluje” u Prijedoru je objavio predsjednik entiteta RS Milorad Dodik na svom zvaničnom Twitter nalogu.
Fotografija žene sa djecom koja se nalazi iza Dodika je zapravo nastala u Bosni i Hercegovini. Fotograf AFP Joel Robine je uslikao Sabinu Mujkić, ženu koja je zajedno sa hiljadama drugih Bošnjaka protjerana iz Žepe 27. jula 1995. godine.
AFP/JOEL ROBINE

Ova fotografiju su prethodnih godina portali u Srbiji koristili kao ilustraciju za objave povezane sa “Olujom”.

U petak, 4. augusta je održan skup u Prijedoru s ciljem sjećanja na srpske žrtve Oluje, a na skupu su govorili Milorad Dodik, Aleksandar Vučić, patrijarh Porfirije te djevojka koja je sa osam godina preživjela Oluju. Dok je Dodik govorio iza njega je bila fotografija koja prikazuje stradanje i progon Bošnjaka u Žepi.

Sam odabir Prijedora za obilježavanje godišnjice “Oluje”, mjesta u kojem je ubijeno 5.209 Bošnjaka i Hrvata, i gdje je sprovedeno potpuno etničko čiščenje, je kod mnogih shvaćen kao provokacija, a ovakav propust će sasvim sigurno izazvati dodatno nepovjerenje, u prvom redu povratnika, prema vlastima entiteta RS.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

jovica

Nevjerovatno. Što slave Hrvati ima rezona, ali što to slave Srbi najvišu bruku i sramotu u svojoj kratkoj istoriji ( 117 - 500 god).

Petar

"Veliki politički kriminalci moraju biti razotkriveni i posebno izloženi smijehu.Oni nisu veliki politički zločinici, već ljudi koji su počinili velike političke zločine, što je nešto sasvim drugo.Propast njegovog projekta ne ukazuje na to da je Hitler bio idiot.“Zasto Dod,AV,Por to rade?Vlast,pare?

dzemal

Zlocin , laz, prevara, podmetanje tudjih zrtava kao svojih , njihova je nacionalna agenda.