24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Avdić: Visoki predstavnik se povukao pred Dodikom

Izvor: Gradski portal

Region

Comments 0

Avdić: Visoki predstavnik se povukao pred Dodikom

Autor: Biljana Jovićević

  • Viber
Dodika su na vlast doveli Amerikanci. Dodika su na vlasti podržavali Amerikanci. Onda je, očito, izgubio njihovu podršku i okrenuo se Rusima. Ne vjerujem da sve svoje poteze usaglašava sa Rusijom, ali sve što radi je u interesu Rusije.

"Prije dvadesetak godina svi su strepili pred visokim predstavnikom. Danas visoki predstavnik ne smije u entitet Republiku Srpsku. Prije petnaest godina su građene institucije BiH, one se danas razgrađuju. Dodik je već pobjednik", kaže u intervjuu za Antenu M, Avdo Avdić urednik portala Istraga.ba, komentarišući posljednji dramatičan razvoj događaja u BiH, i konfrontaciju Visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) sa predsjednikom manjeng bh. etiteta, Miloradom Dodikom.

Iako se situacija otima kontroli, Avdić nije optimista da će ovo upaliti crveni alarm kod zapadnih partnera i natjerati ih da reaguju.

Antena M: Kako procjenjujete da će se ovaj spor na realaciji visoki predstavnik Schmidt - Dodik razriješti i ko će izaći kao pobjednik. Da li mislite da je otvoreno pismo Dodika i neskrivena poruka visokom predstavniku da "neće proći" i da on nije legitman šef OHR-a, predstava i kome je nemijenjena ako jeste?

Avdić: Dodik je već pobjednik, jer Christian Schmidt nije otišao u Banja Luku. Schmidt je rekao da je tako spriječio nasilje. Šta to uopće znači? Kako u jednom entitetu možete suspendovati Ustav na 24 sata, a u drugi ne smijete otići jer vam, navodno, spremaju barikade. Valjda je Ustav najveća barikada separatistima. I vi se odlučite u Federaciji suspendovati Ustav, a u Republiku Srpsku ne odete jer su vam zaprijetili jajima i paradajzom. Visoki predstavnik se povukao pod Dodikom. Znate, Republika Srpska od početka ne priznaje Schmidta. Nakon što se povukao pred Dodikom, više ga ne priznaje ni veći dio Bošnjaka. Shvatili su da je Schmidt od početka samo visoki predstavnik za Bošnjake. Nije ovdje uopće upitan njegov legalitet. Upitan je njegov legitimitet. Sve bitne odluke koje je donio, Schmidt je donio na štetu Bošnjaka. Prvo je u izbornoj noći obezvrijedio njihove glasove, a onda je krajem aprila odlučio da za imenovanje Vlade u Federaciji u kojoj dominantno žive Bošnjaci nije potreban potpis bošnjačkog potpredsjednika. 

Antena M: Vjerujete li da je Dodik zaista spreman da realizuje svoje prijetnje? 

Avdić: Prije dvadesetak godina svi su strepili pred visokim predstavnikom. Danas visoki predstavnik ne smije u entitet Republiku Srpsku. Prije petnaest godina su građene institucije BiH, one se danas razgrađuju. Uništen je fudbal, uništena je košarka. Uništeno je sve ono što bi građanima BiH moglo donijeti radost. Možda se ljudima ne čini da Dodik ne uspijeva u svojim nakanama, ali danas u RS-u ima manje BiH nego što je bilo prije desetak godina. Ustvari, u institucijama BiH je manje Bosne nego prije pet godina. Dodik najavi velike stvari i da bi ga smirili, i stranci, a i ovi sadašnji partneri u Sarajevu, daju mu određeni ustupak da ga smire, a taj ustupak ga pomjeri dalje od onog gdje je bio prije najave. I tako iz godine u godinu.  

Antena M: Da li mislite da sve ovo što se dešava, sa jedne strane, makar na krtakoročno, jača predsjednika RS-a, a slabi visokog predstavnika, ali i samu kancelariju OHR u BiH? I da li eventualno očekujete da će ovo zazvoniti na crveni alarm za uzbunu u tzv. međunarodnoj zajednici? 

Avdić: Politika Međunarodne zajednice je zasnovana na tome da rješava "bošnjački demografski oportunizam". Ako do sada nisu upaljeni alarmi, ne znam kada će biti. A ne vjerujem da će ikada biti.

Antena M:  Šta mislite da bi mogli biti sljedeći koraci za očuvanje kredibiliteta kancelarije OHR -a? I bez ovog posljednjeg ponižavanja od strane Dodika, Christian Schmidt se prilično loše snašao u ovoj ulozi - imamo cijeli niz kontroverznih odluka od samog starta - promjena izbornog zakona na dan izbora, potom sljedeća kojom je ispravlja tu grešku..konfrontacije sa novinarima ... ?  

Avdić: Christian Schmidt je član konzervativne stranke CSU (Hrišćanska demokratska Unija). On je tokom političke karijere imao puno gafova, od upotrebe pesticida do pokušaja rehabilitacije nacističkih pilota. Ono što je radio kao političar u Njemačkoj, Schmidt nastavlja u BiH. Nema nikakve razlike između Schmidta koji je pokušao rehabilitovati naci pilota Wenera Moldersa i Schmidta koji potpredsjedniku Refiku Lendi oduzima pravo glasa. 

Antena M: Šta mislite da su razlozi Dodika za ovakavo intenziviranje kampanje secesije i konfrontacije za Zapadom - njegovi lični ili po nečijoj direktivi - tačnije Beograda ili Moskve i u koju svrhu?  

Avdić: Ima tu i lične frustracije. Dodika su na vlast doveli Amerikanci. Dodika su na vlasti podržavali Amerikanci. Onda je, očito, izgubio njihovu podršku i okrenuo se Rusima. Ne vjerujem da sve svoje poteze usaglašava sa Rusijom, ali sve što radi je u interesu Rusije. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR