22 °

max 36 ° / min 20 °

Subota

27.07.

36° / 20°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Blinken pohvalio Njemačku zbog finansijskih sankcija Dodiku

Region

Comments 0

Blinken pohvalio Njemačku zbog finansijskih sankcija Dodiku

Izvor: Al Jazeera Balkans

Autor: Antena M

  • Viber


„Jako cijenimo vodstvo Njemačke kada je u pitanju ograničavanje nekih finansijskih tokova predsjedniku RS-a Dodiku“, rekao je Blinken.

Američki državni sekretar Entoni Blinken pohvalio je danas u razgovoru s njemačkom ministricom vanjskih poslova Analenom Baerobok ulogu Njemačke u ograničavanju finansijskih resursa čelniku bosanskih Srba Miloradu Dodiku, penosi Hina.

Predsjednik Republike Srpske (RS) najavio je odcjepljenje ako se državna imovina dodijeli državi BiH i sistematski negira legitimitet visokog međunarodnog predstavnika u BiH, njemačkog političara Kristiana Šmita.

Zbog tih poteza Njemačka je blokirala realizaciju nekoliko projekata u RS-u uskrativši više od 100 miliona eura podrške.

„Jako cijenimo vodstvo Njemačke kada je u pitanju ograničavanje nekih financijskih tokova predsjedniku RS-a Dodiku“, rekao je na konferenciji za novinare američki državni sekretar nakon susreta s njemačkom koleginicom u Vašingtonu.

Dodao je kako je važno što je Njemačka ojačala broj svojih vojnika u misiji Althea Evropskih mirovnih snaga (EUFOR) kako bi se zajamčila stabilnost i sigurnost zemlje.

„Razgovarali smo o tome kako EU može održavati pritisak na aktere koji izlažu BiH velikom riziku, posebno gospodin Milorad Dodik, koristeći sve potrebne alate i jačajući sposobnost misije stabilnosti“, istakao je Blinken.

Ranije danas je njemačka vlada ocijenila potpuno neprihvatljivim Dodikove najave da će uhapsiti Šmita ukoliko kroči u Republiku Srpsku.

„Dejtonski sporazum već gotovo tri decenije pruža značajan doprinos očuvanju mira u BiH. Očuvanje tog mirovnog poretka je središnji zadatak visokog predstavnika koji ima punu podršku savezne vlade“, saopštio je Berlin.

Vlasti u RS-u negiraju legitimitet Šmita smatrajući da je njegov izbor morao biti potvrđen u Vijeću bezbjednosti UN-a kao što je to bio slučaj sa svim njegovim prethodnicima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR