30 °

max 35 ° / min 19 °

Subota

27.07.

35° / 19°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

35° / 22°

Srijeda

31.07.

38° / 19°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

37° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Samit Berlinskog procesa sjutra u Tirani

Izvor: Dnevni evropski servis

Region

Comments 0

Samit Berlinskog procesa sjutra u Tirani

Izvor: Mina

Autor: Antena M

  • Viber

Napredak, izazovi i perspektive integracije država Zapadnog Balkana biće u fokusu Samita Berlinskog procesa koji će sjutra biti održan u Tirani.

Na samitu će učestvovati crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović na poziv Edija Rame, predsjednika Vlade Albanije, koja je ove godine predsjedavajuća inicitijativi Berlinski proces.

"Samit, koji se po prvi put organizuje u regionu zapadnog Balkana, fokusiraće se na napretke, izazove i perspektive regionalne integracije zapadnog Balkana u kontekstu aktuelnih dešavanja", navodi se u platformi za učešće Abazovića na Samitu.

Na sastanku će se govoriti o benefitima koje države Zapadnog Balkana mogu imati kroz evropske mehanizme i programe, koji predstavljaju ključ evropske strateške autonomije na globalnom nivou.

Osim lidera država Zapadnog Balkana, na samitu će učestvovati i njemački kancelar Olaf Šolc predsjednik Francuske Emanuel Makron, kao i predsjednici Evropske komisije Ursula fon der Lajen i Evropskog savjeta Šarl Mišel.

Evropska komisija je saopštila da će samit biti prilika da se razgovara o novom Planu rasta za Zapadni Balkan, koji priprema Komisija, a čiji je cilj da stanovnici regiona već sada osjete koristi članstva u EU, kroz integraciju u jedinstveno tržište, dublju regionalnu ekonomsku saradnju, ubrzanje fundamentalnih reformi i veću pretpristupnu finansijsku podršku.

Fon der Lajen i Rama će svečano otvoriti novi kampus Koledža Evrope u Tirani, zajedno sa rektorkom Federikom Mogerini, bivšom šeficom evropske diplomatije.

Berlinski proces je format godišnjih sastanaka koji je njemačka vlada, u vrijeme kancelarke Angele Merkel, inicirala 2014. godine kada je u Berlinu održana Konferencija o Zapadnom Balkanu.

Cilj procesa je da ubrza saradnju sa šest zemalja Zapadnog Balkana i integraciju tog regiona u EU.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR