Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hrvatska: Očekivali smo eskalaciju iz Srbije, ali ne i protjerivanje diplomata

Region

Comments 2

Hrvatska: Očekivali smo eskalaciju iz Srbije, ali ne i protjerivanje diplomata

Izvor: Index.hr

Autor: Antena M

  • Viber

"Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske izražava žaljenje zbog odluke Republike Srbije da Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu proglasi personom non grata.  

U potpunosti odbacujemo osnovu za protjerivanje akreditovanog hrvatskog diplomate. Navedena odluka Republike Srbije predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljnjoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vrijeme kada je stabilnost na jugoistoku Evrope od iznimne važnosti za cijelu Evropu", piše u saopštenju. 

Ministarstvo navodi da se očekivala eskalacija odnosa uoči izbora u Srbiji, ali da nijesu očekivali protjerivanje diplomata.

"Zabrinjava nas što protjerivanje hrvatskog diplomate predstavlja dodatni pritisak na radnike hrvatske ambasade u Beogradu, koji se naročito manifestuje u predizborno vrijeme u Republici Srbiji. S tim u vezi, izražavamo žaljenje što se anticipirana eskalacija odnosa od strane Republike Srbije u ovo vrijeme realiziovala drastičnom odlukom o protjerivanju diplomata.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova zadržava pravo odgovoriti na ovaj potez u vrijeme i na način koji odabere", piše u saopštenju Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije objavilo je saopštenje u kojem se ne navode razlozi za diplomatsku notu.

"Tokom profesionalnog angažovanja u Republici Srbiji prvi sekretar Ambasade Hrvatske Hrvoje Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Konvenciju. Tim povodom uručena je diplomatska nota ambasadoru Republike Hrvatske Hidajetu Biščeviću.

Neki portali u Srbiji objavili su da je riječ o "dokumentovanoj špijunaži i vrbovanju za rad za hrvatsku službu" ne navodeći dokaze za te tvrdnje.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

DON QUIJOTE

"Dalje ruke od Dodika", izjavio je hr.predsjednik Milanović, dok se istovremeno razmjenjuje diplomatska "paljba" izmedju HR i Srbije uz najružnije riječi. Oko BiH su složni kao 90-tih. Razumije li iko ovo? Bojim se da je svima jasno kao dan: podjela BiH.

Licina

Briga njih za EU i Evropu. Oni se bude i idu da spavaju sa Moskvom i Rusijom u mislima. Tamo gledaju, nadaju i zele da su. Ako vam 2 Vijeka nisu dovoljni da to svatite.. onda nikad i nećete.