20 °

max 23 ° / min 13 °

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

17° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ambasadorka Švedske u Beogradu: U Srbiji jačaju ideje patrijarhata i nacionalizam

Izvor: Ambasada Švedske u Beogradu

Region

Comments 5

Ambasadorka Švedske u Beogradu: U Srbiji jačaju ideje patrijarhata i nacionalizam

Izvor: Beta

Autor: Antena M

  • Viber

Ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David rekla je danas srednjoškolkama, sa kojima je razgovarala povodom Međunarodnog dana žena, da se angažuju u odbrani svojih prava jer se u Srbiju vraćaju tradicionalne ideje rodnih uloga i ideje patrijarhata i jer jača nacionalizam.

U razgovoru, koji je organizovala Akademija ženskog liderstva, Ben David je učenicama srednjih škola rekla da istraže koja prava imaju ili mogu da imaju, da se hrabro za njih zauzmu, da pronađu organizacije civilnog društva koje se bave njihovom zaštitom i da se angažuju.

"Smatram da u Srbiji postoje jaki stereotipi zasnovani na polu i to me brine. Postoji tendencija vraćanja ka tradicionalnim idejama rodnih uloga i odnosa, jača nacionalizam i vraćaju se ideje patrijarhata", kazala je Ben David.

Ben David je rekla da u Švedskoj nije morala da se bori za svoja prava na način na koji su generacije žena to ranije činile.

"U Švedskoj su kontraceptivna sredstva dostupna i besplatna svima, imamo zakone koji štite pravo na abortus, imamo zakone po kojima je nelegalno diskriminisati žene", kazala je Ben David.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Драгче

Па наравно! Боље него идеје LHBGT- тизма!!

Сремац

Да појасним госпођи Давид да национализам није лоша ствар, нека погледа у речник шта значи реч национализам. Ако јој се не свиђа стање у Србији може слободно да се спакује и врати у своју земљу.

Aleksa

Najbolje je da ovo nesto ode nazad u svedsku ili izrael tamo joj je satanizam na izvolte pa neka uziva a za nas normalne ne treba da brine!