24 °

max 24 ° / min 15 °

Petak

17.05.

24° / 15°

Subota

18.05.

24° / 16°

Nedjelja

19.05.

26° / 15°

Ponedjeljak

20.05.

27° / 18°

Utorak

21.05.

27° / 18°

Srijeda

22.05.

23° / 16°

Četvrtak

23.05.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Obavještajna zajednica SAD: Na Zapadnom Balkanu povećan rizik od međuetničkog nasilja

Region

Comments 1

Obavještajna zajednica SAD: Na Zapadnom Balkanu povećan rizik od međuetničkog nasilja

Autor: Antena M

  • Viber

U godišnjoj procjeni Obavještajne zajednice SAD o prijetnjama u svijetu, koju je danas objavila Kancelarija direktora nacionalne obavještajne službe SAD (ODNI), piše da će se “Zapadni Balkan vjerovatno suočiti s povećanim rizikom lokalizovanog međuetničkog nasilja tokom 2024. godine”.

U tri kratka pasusa o Zapadnom Balkanu u dokumentu piše da će „nacionalistički lideri vjerovatno pogoršati napetost u svoju političku korist i spoljni akteri će ojačati i iskoristiti etničke razlike da povećaju ili zaštite svoj regionalni uticaj ili da osujete veću integraciju Balkana u EU ili evroatlantske institucije“.

Podsjeća se da su „sukobi srpskih nacionalista i kosovskih vlasti 2023. godine doveli o smrti i povreda, uključujući povrjeđiavnje mirovnih snaga NATO-a“.

Odmah zatim se kaže da „lider bosanskih Srba Milorad Dodik preduzima provokativne korake da neutrališe međunarodni nadzor u Bosni (i Hercegovini) i da obezbijedi de fakto secesiju svoje Republike Srpske“.

Na kraju odjeljka o Zapadnom Balkanu se kaže da bi „njegov postupak (Dodika) mogao podstaći vođe bošnjačkog (bosansko-muslimanskog) stanovništva da ojačaju sopstvene kapacitete da štite svoje interese i moguće da dovede do nasilnih sukoba koji bi mogli da nadvladaju snage za održavanje mira“.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR