17 °

max 18 ° / min 13 °

Utorak

14.05.

18° / 13°

Srijeda

15.05.

20° / 12°

Četvrtak

16.05.

25° / 14°

Petak

17.05.

22° / 15°

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

28° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

27° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ustavni sud Hrvatske: Milanović ne može biti kandidat na izborima dok god je predsjednik

Region

Comments 0

Ustavni sud Hrvatske: Milanović ne može biti kandidat na izborima dok god je predsjednik

Izvor: Jutarnji hr

Autor: Antena M

  • Viber

Nakon najave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića da će se kandidovati na listi SDP-a na parlamentarnim izborima, Ustavni sud te zemlje sastao se danas kako bi donio odluku je li njegov plan ustavan ili nije, odnosno treba li prije dati ostavku.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović nakon sastanka, koji je trajao više od dva sata, obratio se javnosti.

"Na temelju člana 125. Ustavni sud objavljuje upozorenje na temelju izjave MIlanovića da će se kandidovati. Ustavni sud je razmotrio njegovu izjavu, dužni smo upozoriti da odluke treba da budu usklađene s temeljnim vrijednostima Hrvatske. Predsjednik predstavlja Hrvatsku. Član 96. propisuje da ne može obavljati nijednu drugu dužnost. Predsjednik je nestranačka osoba i nesmije učestvovati u aktivnostima nijedne političke stranke", naveo je Šeparović. 

Dvoje sudija glasalo protiv upozorenja Milanoviću, još dvoje izašlo napolje

Ustavni sud u zaključio je da predsjednik RH Zoran Milanović, dok obavlja tu dužnost, ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke, objavio je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Dvoje sudija je napustilo glasanje o Milanoviću. Još dvoje je glasalo protiv upozorenja Milanoviću. 

IDS Milanoviću poručio da poštuje upozorenje Ustavnog suda

IDS je pozvao predsjednika Republike Zorana Milanovića i koaliciju predvođenu SDP-om da poštuju upozorenje Ustavnog suda radi uredne primjene izbora te zadrže dozu političke kulture i poštovanja institucija "koju godinama gradimo".

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus upozorio je na potencijalnu štetu koju najava Milanovića da će se kandidovati kao premijerski kandidat koalicije predvođene SDP-om na parlamentarnim izborima, u vrijeme dok obnaša funkciju predsjednika svih građana, može imati na demokratske procese u Hrvatskoj.

"Kandidatura Milanovića i njegovo uključivanje u kampanju dok aktivno obavlja dužnost koja podrazumijeva stranačku nepripadnost predstavlja izravnu opasnost ne samo za legitimno funkcioniranje tih institucija, već i za ustavni poredak. Takav potez smatram podjednako štetnim kao i politički manevar koji je HDZ izveo imenovanjem Ivana Turudića za glavnog državnog advokata", rekao je Paus. 

U 8. izbornoj jedinici IDS s partnerima izlazi odvojeno od SDP-a jer su nam Istra i Kvarner na prvom mjestu, ali u drugim djelovima Hrvatske dali smo načelnu podršku koaliciji lijevo-liberalnih stranaka predvođenih SDP-om i Peđom Grbinom upravo zato da bi se borili protiv iskorištavanja institucija koje HDZ sprovodi godinama, dodao je.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR