13 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izvještaj Stej Departmenta: Dodikova zapaljiva retorika doprinijela povećanim političkim i etničkim napetostima

Region

Comments 0

Izvještaj Stej Departmenta: Dodikova zapaljiva retorika doprinijela povećanim političkim i etničkim napetostima

Izvor: Danas.rs

Autor: Antena M

  • Viber

Američki Stejt department je u Izvještaju o ljudskim pravima u 2023, u dijelu koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu, naglasio nekoliko zabrinjavajućih stvari, posebno u Republici Srpskoj, sa akcentom na „razornu i zapaljivu retoriku predsjednika Milorada Dodika, koja je doprinijela povećanim političkim i etničkim napetostima u cijeloj zemlji“, javlja BHRT.
 
U poglavlju koje se odnosi na poštovanje integriteta pojedinca navedeno je da nekažnjavanje ratnih zločina počinjenih tokom 1992-1995. i dalje predstavlja „ozbiljan problem, posebno za one koji su odgovorni za približno 8.000 osoba ubijenih u genocidu u Srebrenici i za približno 7.600 drugih osoba koje se vode kao nestale i za koje se pretpostavlja da su ubijene“.

Tužilaštvo BiH, kako je navedeno, do oktobra 2023. nije podiglo nijednu optužnicu za negiranje genocida ili veličanje ratnih zločina prema izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH iz 2021. godine.

„Tokom godine do 17. oktobra nijedna osoba nije optužena niti procesuirana za poricanje genocida, veličanje ratnih zločina ili podsticanje rasne, vjerske ili etničke mržnje. Prema Memorijalnom centru Srebrenica, poricanje genocida od strane izabranih predstavnika i medijskih izvora postalo je sve prisutnije, što je Centar označio kao zabrinjavajući trend“, navedeno je u izvještaju, u kojem je pomenuto i da je u martu 2023. državni tužilac BiH otvorio predmet protiv predsjednika RS Milorada Dodika zbog negiranja genocida.

Kada je u pitanju stanje pravosuđa, ističe se da su političke stranke i osobe povezane sa organizovanim kriminalom ponekad uticale na pravosuđe u politički ojsetljivim predmetima, posebno onim u vezi sa korupcijom, a prema nezavisnim medijskim izvorima, vlasti ponekad nisu sprovodile sudske odluke, posebno odluke Ustavnog suda.

Stejt department je upozorio i na kontinuirano loš položaj medijskih radnika u Bosni i Hercegovini, kao i na pritiske kojima su izloženi.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR