20 °

max 25 ° / min 19 °

Ponedjeljak

20.05.

25° / 19°

Utorak

21.05.

27° / 16°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

25° / 16°

Nedjelja

26.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Porfirije: Rezolucijom pokušavaju da proglase srpski narod počiniocem genocida

Izvor: EPA-EFE

Region

Comments 10

Porfirije: Rezolucijom pokušavaju da proglase srpski narod počiniocem genocida

Autor: Antena M

  • Viber

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije naveo je u Uskršnjoj poslanici da predlagači Rezolucije o genocidu u Srebrenici pokušavaju srpski narod da proglase počiniocem genocida, kao i da se ne obaziru na zločine počinjene nad srpskim narodom u njenoj okolini.

Podsjećajući na stradanja Srba u Prvom i Drugom svjetskom ratu, Porfirije je naveo da „istinitost toga stradanja nijesu morale da potvrđuju nametnute amoralne rezolucije: njih su svjedočila sama stradanja, bez lažnih svjedoka u licu neposrednih potomaka i posrednih sljedbenika izvršilaca stvarnog genocida“.

„Kao pastiri slovesnoga stada Hristovog, sa žaljenjem podsjećamo sve na činjenicu da je svijet u kome živimo zaboravio genocid nad srpskim narodom u dvadesetom stoljeću, kao i u vjekovima koji su mu prethodili. Svako drugo brdo na mjestima gdje žive Srbi svojevrsna je Golgota“, kazao je Porfirije, prenosi Beta. 

„Tješi nas i uspokojava činjenica da pripadamo narodu koji je u godinama mira, koje su dolazile poslije strašnih vremena smrti, slijedeći Jevanđelju Vaskrsloga Hrista na kome je utemeljen, praštao dužnicima svojim, a sa pripadnicima drugih naroda želio i nastojao da izgradi bolju i zajedničku budućnost“, naveo je on.

„Zbog toga danas snažno podižemo svoj glas i ukazujemo na apsolutnu neistinu i pokušaj nebivalog istorijskog revizionizma, u kome se nastoji da prostom inverzijom srpski narod, žrtva višestrukih genocida i etničkog čišćenja, bude proglašen za počinioca genocida. Ne umanjujemo razmjere zločina u Srebrenici, ali, kao pravoslavni Srbi, ne prećutkujemo ni zločine nad srpskim narodom u okolini Srebrenice“, naveo je Porfirije.

Nažalost, rekao je, „na te zločine po srpskim selima u kojima su zatirane cijele porodice i koji su se kontinuirano dešavali od 1992. do 1995. godine, ne obaziru se predlagači rezolucija“.

„Po njima, postoji ekskluzivno pravo na žrtvu i bol zbog iste. Po nama, sve nevine žrtve su nevine žrtve, bile one muslimanske ili hrvatske ili pak srpske, što ‘mudro’ prećutkuju savremeni revizionisti i neprijatelji istorijske istine, koji svojim nametanjem ekskluzivnog prava na bol i žrtve, ostavljaju svima nama koji živimo na ovim prostorima kamen spoticanja za budućnost“, kazao je Porfirije. 

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin

E moj pope , dzabe ti skola kad ti kod Vucica moras da magistriras !

Dunja

Uz duzno postovanje, zar vam sada nije jasno cemu je sluzila zagrebacka predstava...tek kad se raskine tomos Crkve Srbije nad Hrvatskom, a oni se upisu u Registar vjerskih zajednica u Hrvatskoj moci cemo razgovarati o postivanju drzave Hrvatske...do tada su isposta srpskog sveta