24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu završen bez dogovora

Izvor: Pixabay

Region

Comments 0

Sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu završen bez dogovora

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

U Briselu je danas bez dogovora završen susret glavnih pregovarača Kosova i Srbije o pitanju dinara. Glavni kosovski pregovarač je najavio da više neće biti susreta u okviru dijaloga u vezi sa ovom temom, prenio je Radio Slobodna Evropa.

„Sastanak je propao jer nije bilo spremnosti na srpskoj strani da razgovara o prijedlogu Miroslava Lajčaka [evropski izaslanik za dijalog]. Njihova današnja pozicija je nazadovana u odnosu na prethodna tri sastanka“, izjavio je pregovorač Kosova Besnik Bisljimi  na kraju runde koja je trajala više od osam sati, prenio je RSE.

Glavni pregovarač Srbije Petar Petković je odgovornost za neuspjeh u razgovorima o dinaru prebacio na kosovsku stranu.

„Iako je naša strana bila ponovo konstruktivna, iako smo izašli sa novim o prijedlozima, pokazali smo da želimo dogovor. Izašli smo sa šest novih prijedloga“, rekao je Petković.

Na sastanku je trebalo da se Kosovo i Srbija usaglase o kompromisnom prijedlogu evropskog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka.

Petković je poručio da Beograd nije zatvorio vrata daljim razgovorima, jer Srbija, kako je istakao, želi rješenje jer je bez rješenja „sve teže Srbima na Kosovu“.

Ovo je bio sedmi susret o dinaru a da se Priština i Beograd nisu usaglasili o prelaznom rješenju o primjeni uredbe Centralne banke Kosova, prema kojoj od 1. februara ove godine jedina valuta za gotovinska plaćanja na Kosovu je euro.

Međunarodna zajednica je tražila od Kosova da odloži primjenu uredbe i pronađe kratkotrajno prelazno rješenje, budući da uredba ima uticaj na lokalno stanovništvo na sjeveru Kosova, koje godinama prima isplate u dinarima iz budžeta susjedne Srbije.

Krajem marta Lajčak je predstavio komprimisni evropski prijedlog o kojem su se strane u srijedu trebalo da se izjasne. Detalji ovog prijedloga nisu poznati.

Portparol Evropske unije Peter Stano je u odgovoru za Radio Slobodna Evropa 29. aprila rekao da su strane na dosadašnjim sastancima iznijele svoje stavove i prijedloge, te da je EU na kraju predložila „kompromisno rješenje“ i pozvala Kosovo i Srbiju da ga prihvate.

Zvaničnici EU insistiraju da je potrebna spremnost strana za kompromis kako bi se pronašlo rješenje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR