24 °

max 27 ° / min 17 °

Nedjelja

16.06.

27° / 17°

Ponedjeljak

17.06.

29° / 19°

Utorak

18.06.

31° / 20°

Srijeda

19.06.

33° / 21°

Četvrtak

20.06.

35° / 23°

Petak

21.06.

34° / 22°

Subota

22.06.

33° / 24°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Denis Bećirović: Tri su razloga zašto je Rezolucija važna, ovo je nova prilika za katarzu na Balkanu

Izvor: Screenshot

Region

Comments 0

Denis Bećirović: Tri su razloga zašto je Rezolucija važna, ovo je nova prilika za katarzu na Balkanu

Izvor: klix.ba

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović, nakon što je usvojena Rezoluciju o Srebrenici, za klix.ba  iznio je svoje viđenje glasanja, ali poslao i poruku svima u BiH, regiji i svijetu.

"Duže od 12 mjeseci radili smo na usvajanju Rezolucije o Srebrenici. Ovo je historijski dan za državu BiH i historijski dan za cijelo čovječanstvo. Tri su razloga zašto je Rezolucija važna. Prvi, jer je glasanjem očuvan kredibilitet UN-a jer su najviši sudovi UN-a presudili da je počinjen genocid nad Bošnjacima u i oko Srebrenice. Drugi, jer je upućena planetarna poruka obespravljenim ljudima da ima nade za pravdu i istinu. Treći, trajno ostaje činjenica da je genocid u Srebrenici pravna i historijska činjenica koju negatori genocida žele izbrisati", istakao je Bećirović.

Tokom razgovora predsjedavajući Predsjedništva BiH je istakao da su u njegovim mislima žrtve genocida i njihove porodice, posebno Majke Srebrenice koje se decenijama bore za istinu i pravde i da su mnoge od njih preselile na bolji svijet i nisu dočekale ovu Rezoluciju.

"Ipak, u ovom momentu želim reći da svi trebaju pokazati dostojanstvo i odgovornost i da nema razloga za euforiju. One države koje su bile suzdržane prilikom glasanja, u razgovoru sa njihovim ambasadorima, svi su potvrdili da priznaju presudove sudova Ujedinjenih nacija. Samo mala skupina država na planeti je glasa protiv, poput Putinove Rusije, Sjeverne Koreje, Venecuele i sličnih."

Bećirović ističe da se ratni zločinci ne smiju skrivati iza cijelih naroda.

"Kao predsjedavajući Predsjedništva BiH želim uputiti jasnu poruku - ne postoje genocidni narodi. Ova Rezolucija je nova šansa za katarzu i civilizacijsko rasčišćavanje s onima koji su odgovorni za genocid. Neka se svi u našem regionu okrenu ka izgradnji trajnog mira i prosperiteta", dodao je.

Na pitanje da li zaista vjeruje da je katarza moguća sa aktuelnim političkim rukovodstvima Srbije i bh. entiteta RS, Bećirović kaže da nema sumnje da je ova Rezolucija nova istorijska prilika za izgradnju povjerenja u regiji.

"U BiH i Srbiji ima puno politikanata, ali i u BiH i u Srbiji trebamo više državnika. Pozivam predsjednika susjedne Srbije da otvorimo novu stranicu u odnosima i da 21. stoljeće proglasimo stoljećem mira na Zapadnom Balkanu. Rezolucija nije upućena ni protiv jednog naroda. Nema potrebe da bilo ko vrši manipulacije i obmane. Treba jačati kulturu mira i raditi na procesu pomirenja i na osudi politika glorificiranja ratnih zločinaca i da cijeli svijet radi na prevenciji genocida", ističe Bećirović.

Na kraju je kazao da je u mjesec dana tri puta bio u New Yorku i da nema države na svijetu, osim autokratskih, s kojima nije direktno razgovarao.

"Moram pohvatili da smo koordinirano radili sa ambasadorom BiH u UN-u Zlatkom Lagumdžijom koji je odradio ogroman posao", zaključio je Bećirović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR