26 °

max 34 ° / min 22 °

Srijeda

24.07.

34° / 22°

Četvrtak

25.07.

33° / 20°

Petak

26.07.

34° / 19°

Subota

27.07.

36° / 20°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

40° / 25°

Utorak

30.07.

39° / 24°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hil: Priznanje Kosova neće biti uslov za ulazak Srbije u EU, već normalizacija

Izvor: Screenshot

Region

Comments 5

Hil: Priznanje Kosova neće biti uslov za ulazak Srbije u EU, već normalizacija

Izvor: RSE

Autor: Antena M

  • Viber

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izrazio je uvjerenje da formalno priznanje Kosova neće biti uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju (EU), već normalizacija odnosa sa Prištinom.

U intervjuu za izdanje nedjeljnika NIN od 13. juna, Hil je rekao da Evropljani traže od Beograda "upravo ono što kažu da traže, a to je normalizacija" i dodao da EU želi mir i bezbjednost u regionu, a svakako i između Kosova i Srbije.

"Mislim da su vrlo jasno rekli da postoje članice EU koje ne priznaju Kosovo, tako da je pravo pitanje da pokušamo da dođemo do normalizacije tamo gdje te granice neće biti granice koje dijele, već granice koje spajaju, granice koje ih zaista spajaju", kazao je Hil.

Hil je rekao da SAD podržavaju težnje Srbije da postane članica EU i da pokušavaju da joj pomognu "u tom poduhvatu, jer je sasvim jasno da će Srbija u budućnosti biti u Evropskoj uniji".

On je kazao da su SAD "vrlo jasno stavile do znanja" da bi željele da se Srbija pridruži sankcijama Rusiji, ali je dodao da je Srbija "takođe preduzela neke važne korake kako bi jasno stavila do znanja Rusiji da se ne slaže sa agresijom koju je ta zemlja izvršila na svog susjeda".

"Imamo veoma dobar dijalog sa Srbijom. I, da, Srbija je preduzela neke veoma konkretne mjere da Rusiji stavi do znanja da ono što je uradila u Ukrajini ne može biti održivo. I prije ili kasnije će Rusija morati da postigne mirovni sporazum i povuče se iz Ukrajine. Tako da mislim da se dobro razumijemo sa Srbijom", naveo je Hil.

O odnosima SAD i Srbije Hil je rekao da "imaju vrlo dobar dijalog, iako se ne slažu u svemu, na primjer o Kosovu".

"Ali se slažemo o neophodnosti mira i sigurnosti u Evropi. I mislim da se veoma slažemo oko činjenice da ruska agresija na Ukrajinu treba da se zaustavi. Tako da mislim da imamo mnogo toga da gradimo. I ono što bih volio da vidim je da uradimo više. Mislim da naša dva naroda imaju mnogo toga zajedničkog. I volio bih da vidim veze koje će jačati u narednim godinama", kazao je.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Dunja

Normalizacija Srbije?? izgleda da ovaj Hill predugo boravi u Srbiji pa je i on obolio

Bozovic Brano

Uvazeni@Orlov krs,iznosima dolarskim!

Orlov krš

Čime je omamljen gospodin ambasador? Vučić izgleda ima poseban ,,lijek.''