23 °

max 36 ° / min 22 °

Ponedjeljak

22.07.

36° / 22°

Utorak

23.07.

37° / 23°

Srijeda

24.07.

37° / 21°

Četvrtak

25.07.

33° / 21°

Petak

26.07.

34° / 20°

Subota

27.07.

37° / 20°

Nedjelja

28.07.

39° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vučić je sve nazvao gnusnom laži, ali tajni dokumenti iz Pentagona su potvrdili: Postalo je jasno kada je pao vojni avion, Srbija je dosad isporučila Ukrajini oružje za 800 miliona eura

Izvor: EPA-EFE

Region

Comments 3
Trag oružja

Vučić je sve nazvao gnusnom laži, ali tajni dokumenti iz Pentagona su potvrdili: Postalo je jasno kada je pao vojni avion, Srbija je dosad isporučila Ukrajini oružje za 800 miliona eura

U aprilu 2023. godine Moskva je od Beograda tražila objašnjenje

Izvor: Jutarnji.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Srbija je dosad isporučila Ukrajini oružje za 800 miliona eura, objavio je The Financial Times (FT), čime se ponovo otvorila stara priča o dvoličnosti pozicije Aleksandra Vučića u rusko-ukrajinskom sukobu. Naime, Srbija stalno "deklariše" "svoju neutralnost" kada je u pitanju ruska agresija na Ukrajinu, insistirajući, kako navodi Vučić, da ima "prijatelje i u Moskvi i Kijevu" te da su i Rusi i Ukrajinci "naša slovenska braća".

No Srbija, čini se, ipak tu igra dvostruku igru te nastoji zadovoljiti i Rusiju i Ukrajinu. Kako je sam Vučić objasnio Financial Timesu, prodaja oružja Ukrajini "ide preko trećih država", odnosno Srbija legalno prodaje svoje oružje, u ovom slučaju streljivo (uglavnom minobacačko i artiljerijsko) nekom drugom, a onda oni to "preprodaju" Ukrajini, što se njega, kako je objasnio Vučić, "ne tiče što oni rade s tim kasnije".

- Kuda to kasnije ide, ne znam i nije me briga - rekao je benevolentno Vučić, napomenuvši da je cifra od 800 miliona "uglavnom tačna" te da su ta sredstva upotrijebljena za "privredni oporavak" Srbije.

No, kako će na ovo reagovati Moskva, koja Srbiju smatra svojim saveznikom? Podsjetimo da je uz Bjelorusiju Srbija jedina evropska država koja nije uvela sankcije Rusiji, iako vodi pregovore o članstvu u EU te bi morala zbog toga slijediti vanjsku i sigurnosnu politiku Brisela. Neki smatraju da je upravo ovaj "vojni aranžman i angažman" Srbije razlog što joj se gleda kroz prste te da, navode strani diplomati, imaju određenu podršku američkog ambasadora u Srbiji Christophera Hilla.

- Brisel i Vašington godinama rade na tome da Vučića udalje od Vladimira Putina - rekao je jedan zapadni diplomat te ukazao na to da je "ključni igrač u svemu" upravo Kristofer Hil, koji je u Beograd stigao mjesec dana nakon početka ruske agresije na Ukrajinu. Taj neimenovani diplomat rekao je da su svi očekivali kako će se Hil boriti s Vučićem da sprovede demokratske reforme i slično, "ali njegov je jedini cilj bio udaljiti Beograd od Moskve". Prema tom sugovorniku FT-ja, Hill je uspio u tome. - Vučić se godinama nije sastajao, pa čak ni zvao Putina. Naravno, tu je i pitanje pošiljki oružja koje završavaju u Ukrajini - naveo je. Doduše, u Moskvi je zato često Milorad Dodik i Vučićeva desna ruka Aleksandar Vulin, a sam Vučić u čestom je kontaktu s Putinovim ambasadorom kojeg zovu "gubernatorom Balkana", Aleksandrom Bocan-Harčenkom. U svemu tome dodatno je intrigantno da je Srbija istovremeno jedina evropska država koja nije uvela sankcije Rusiji i izigrava "neutralnost u sukobu", iako je glasala za sve UN-ove rezolucije u kojima se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu. Osim toga, službeno u Srbiji ne govore čak ni o ratu, nego su preuzeli rusku "sintagmu" o "specijalnoj vojnoj operaciji", a srpski prorežimski mediji otvoreno su na strani Rusije. Uz to, prema istraživanjima javnog mnijenja, gotovo 70 posto Srba smatra da je Zapad izazvao rat.


Doduše, Vučić treba Rusima objasniti takvu svoju poziciju jer oni na to ne gledaju blagonaklono. Naime, u aprilu 2023. godine Moskva je od Beograda tražila objašnjenje, jer su tada iscurili tajni podaci koji su potvrđivali da Srbija, konkretno njena najveća fabrika oružja Krušik iz Valjeva, ispostavlja svoju produkciju Ukrajini. Tada je Aleksandar Vučić to nazvao "gnusnom laži" te je rekao da Srbija "ni jedan jedini komad oružja ili municije nije prodala ni Ukrajini niti Rusiji", ali su tajni dokumenti iz Pentagona govorili suprotno. Prema tim "hakovanim" tajnim dokumentima iz Pentagona koji su procurili u javnost, Srbija je bila među 38 evropskih država koje su "pristale ili su već poslale naoružanje Ukrajini i imaju namjeru to činiti i ubuduće", odnosno, kako je stajalo u izvještaju, "Srbija ima političku volju i vojnu sposobnost da i snabdijeva Ukrajinu oružjem". Tada su iz ruskog ministarstva vanjskih poslova zatražili "očitovanje Beograda" u vezi s tim, a portparolka Marija Zaharova tada je bila vrlo zajedljiva prema Srbiji, napominjući da nije vrijeme za sjedenje na dvije stolice. No, da Srbija prodaje oružje Ukrajini postalo je jasno još u julu 2022. godine, kada se u Grčkoj srušio ukrajinski vojni transportni avion s 11 tona naoružanja, koji je letio iz Srbije. Iako su u Beogradu tada tvrdili da se radi o oružju za Bangladeš, malo ko je povjerovao u tu priču. Koliko će Vučić moći jahati na ovakvoj poziciji, pitanje je, kao i koliko bi ga moglo koštati to da se "obećao svima".

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Javor

Vučić lavira između zapadnih interesa za litijumom i "ljubavi" sa Rusijom. Tolerišu mu i jedni i drugi, a on vuče srpski narod za nos, gurajući ga u nove sukobe sa komšijama, provodeći, kroz srpski svet, Garašaninovo načertanije u djelo.

čitalac

Ovo nije ništa novo, poznato je čak i rusima. Uglavnom se radi o minobacačkim granatama koje proizvodi Krušik. Ima tu i nešto streljačke municije i tenkovskih granata. Proizvodnja municije je najmanje profitabilna vojna proizvodnja i često se ustupa trećim zemljama.