20 °

max 25 ° / min 15 °

Četvrtak

16.05.

25° / 15°

Petak

17.05.

22° / 15°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

27° / 16°

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izetbegović: Mladić je kukavica, presuda može garantovati bolju budućnost

Izvor: Foto: radiosarajevo.ba

Region

Comments 0

Izetbegović: Mladić je kukavica, presuda može garantovati bolju budućnost

Izvor: radiosarajevo.ba

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Nakon što je danas odlukom Haškog tribunala, bivši komandant VRS-a Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici i ratnih zločina u BiH, javnosti se obratio bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

"Utvrđeno je da je predvodeći četiri zločinačka poduhvata usmjerena na uništenje bosanskih muslimana i Hrvata odgovoran za niz zločina, među kojima su protjerivanje, progoni, silovanje, okrutna i nečovječna postupanja, za uništavanje imovine, za kršenje zakona i običaja ratovanja, genocidnu namjeru u pet opština i genocid u Srebrenici", istakao je Izetbegović na press konferenciji.

Podsjetio je na neke izjave sudija i pojašnjenja zločina koja su danas istaknuta tokom izricanja presude Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom.

"Izražavam svoje duboko saučešće žrtvama. Uvjeren sam da se pretežna, tiha većina bosanskih Srba ne poistovjećuje s Ratkom Mladićem i ovim zločinama i da nije spremna staviti istorijsku hipoteku na svoj narod. Prošlost iza nas govori koliko će to uticati na našu budućnost. Potrebno je skinuti hipoteku zločina s naroda i fokusirati je na pojedince je garant dobre budućnosti naroda u BiH. Ratko Mladić je zločinac i kukavica. Radi budućnosti i boljih odnosa sa komšijama nijedan narod ne bi smio odlikovati ratne zločince, dizati im spomenike, Ratka Mladića nazivati herojem i nadam se da će ova presuda donijeti prihvatanje istine kao bolji put za prihvatanje bolje budućnosti u odnosu na lošu prošlost", istakao je Izetbegović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR