11 °

max 12 ° / min 10 °

Utorak

21.03.

12° / 10°

Srijeda

22.03.

18° / 9°

Četvrtak

23.03.

17° / 9°

Petak

24.03.

17° / 10°

Subota

25.03.

17° / 10°

Nedjelja

26.03.

17° / 9°

Ponedjeljak

27.03.

11° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vuković: Amfilohijeva najava nošenja moštiju Sv. Vasilija morbidna, Cetinjski put postaje bulevar Knjaza Danila

Živa istina

Comments 10

Vuković: Amfilohijeva najava nošenja moštiju Sv. Vasilija morbidna, Cetinjski put postaje bulevar Knjaza Danila

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković u večerašnjoj „Živoj istini“ otkrio je kako gradska uprava ima u planu inicijativu da Cetinjski put, odnosno bulevar od kružnog toka kod Javnog servisa, do kružnog toka gdje se odvajaju Cetinjski i Nikšićki put, nazove imenom Knjaza Danila.Već je predloženo da novi bulevar kroz Donju Goricu dobije naziv "21. Maj".

„To su saobraćajnice koje vode ka Cetinju i na neki način identitetski i duhovno to ima smisla i na neki način vraćamo duh tom velikanu crnogorske istorije, po mom mišljenju, najvećem državniku kojega je Crna Gora imala“, objašnjava Vuković.

Povodom Dana oslobođenja Podgorice biće otkriven i spomenik crnogorskom gospodaru Ivanu Crnojeviću, pa je jasna i čvrsta identitetska nit politike aktuelne vlasti Glavnog grada.

Upitan kako, u tom kontekstu, gleda na pritiske za povlačenje Zakona o slobodi vjerosipovijesti i najavu još jednog nošenja moštiju Svetog Vasilija Ostroškog i stavljanje tog sveca u funkciju predbožićnog protesta koji organizuje SPC u Nkšiću, Vuković kaže da je za njega to očekivana reakcija, jer, kako kaže, implementacija tog zakona znači gubitak monopola koji SPC drži u Crnoj Gori. Ipak, dodaje:

„Nijesam očekivao čak ni od njih da će mošti Vasilija Ostroškog biti korišćene u bilo kom kontekstu za te potrebe. Za mene je to degutantno, da ne kažem morbidno." - kaže gradonačelnik Podgorice, naglašavajući da ispada kako je "politika često iznad svega" pa čak i iznad svetinje kakva je Ostrog i Sveti Vasilije Ostroški.

Upitan da li će Vlada pokleknuti pod pritiscima da povuče Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, Vuković kaže da je siguran da država neće skrenuti sa puta kojim je krenula.

"Na osnovu svega što znam taj zakon će, po svemu sudeći, biti usvojen do kraja godine. Ljudi u vrhu naše državne vlasti su svjesni da bez tog zakona nema zaokruživanja državno-pravnog okvira. Taj zakon je dobar za sve nas, to je način da trajno relaksiramo odnose u Crnoj Gori. Da se imovina vrati onome kome je kroz istoriju pripadala i da ti manastiri i crkve budu otvoreni za sve. Ja ovo ne doživljavam kao potez usmjeren protiv vjernika. To su crkve i manastiri koji pripadaju državi i svima nama“, kaže Vuković.

Gradonačelnik ne sumnja da će planirani Budžet od gotovo 94 miliona eura biti ispunjen, najavljuje obnovu rada KUD "Stanko Dragojević", najavljuje još snažniju podršku muzičkim, filmskim i ostalim manifestacijama kulture, kaže da se odustalo od privatno-javnog partnerstva u pokretanju ngradske televizije, pa će ona biti, u skladu sa zakonom, lokalni javni servis...

Gradonačelnik Podgorice odgovorio je u "Živoj istini" na desetine pitanja građana Podgorice, koja su prethodnih dana stigla na adrese Antene M.

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

Giro D Shabo

Knjaz Danilo, najveći Petrović poslije Svetog Petra, nije dao na sebe i CG vodeći se samo interesima svoje države ne popuštajući pred Turskom, Servijom, Rusijom, Austrijom... našavši za saveznika samo daleku Francusku... To "prijateljske" zemlje nijesu mogle istrpljeti i uklonile su knjaza. Pamtimo!

Buto

Da nema donje gorice ,bloka 5 i drucih blokova,zagoriča idijela preko morače u podgoricu se ne bi ništa radilo jer DRAČ,KONIK,CVJETNI BRIJEG to nije podgorica.

Brskut

Svaka čast za odgovore, zamjeram na jednom odgovoru ,,moje kolege", misleći na direktore javnih preduzeća. Dje su vam se školovali pojedini direktori, oni nikada ne mogu biti vaše kolege. Onaj strucnjak iz Čistoće je završavao od Kotora, Bara do Mladenovca. Ne može on Vama biti kolega, vi ste Dr.