9 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šehović: Biće sve SPREMNO za septembar; Učenici neće trpjeti zbog reformi

Živa istina

Comments 3

Šehović: Biće sve SPREMNO za septembar; Učenici neće trpjeti zbog reformi

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber
Ministar ne očekuje da bi u prelaznom periodu udžbenici mogli biti problem.

Ministar prosvjete Damir Šehović uvjerava da će do 1. septembra biti spremni novi nastavni programi i nastavnici da po njima predaju, te da nema bojazni- učenici neće trpjeti bilo kakve posljedice reformi:

"Mi smo svjesni odgovornosti koju smo preuzeli, svjesno se nosimo sa tim, ja sam sa svojim saradnicima procijenio da je pravo vrijeme da od naredne školske godine krenemo sa implementacijom tih reformi. Nedoumice koje će se u međuvremenu pojaviti kod pojedinih pitanja ćemo u hodu rješavati i spremno dočekati novu školsku godinu", kazao je Šehović gostujući u "Živoj istini".

Ne očekuje ministar ni da bi u prelaznom periodu udžbenici mogli biti problem:

“Ako govorimo o reformi osnovnog obrazovanja i činjenici da smo redukovali nastavni program 10 odsto, naredne školske godine će se raditi iz postojećih udženika, uz jasna upustva od nadležnih iz Ministarstva koji dio će se učiti, a koji ne, da bi već od naredne godine startovali sa novim udžbenicima, za šta imamo sasvim dovoljno vremena”.

Otkrio je i da će predmetni program koji proizilaze iz nastavnog programa, koji je izmijenjen za osnovno obrazovanje biti usvojen 3. jula na sjednici Nacionalnog savjeta za obrazovanje.

Šehović ističe kako je cilj reforme da se podigne kvalitet svih nivoa obrazovanja, da se uskladi obrazovanje sa potrebama tržišta, da se obrazovanje učini dostupnim svima pod jednakim uslovima, kao i da se stavi akcenat na izučavanje engleskog jezika, već od treće godine.

Ministar kaže da je naročito ponosan što je jedan cilj već ostvaren - obrazovanje je vraćeno u fokus javnosti. Zadovoljan je kaže i što je na kraju procesa postignut visok nivo saglasnosti sa onima koji su se bavili ozbiljnom analizom ponuđenih rješenja- Univerzitet, studenski Parlament, CANU, sindikat prosvjete.

Šehović odbacuje kritike da u koncipiranje reformi nijesu bili uključeni nastavnici, direktori...uopšte - praktičari, ponavlja da je proces bio krajnje transparentan. 

“S punom odgovornošću mogu da tvrdim da će ponuđena rješenja u narednom periodu značiti kvalitetnije obrazovanje na svim nivoima. Nijedno rješenje nije predloženo, a da prethodno nije detaljno analizirano”, kazao je Šehović.

Vlada je, da podsjetimo prošle sedmice utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna sedam zakona iz oblasti obrazovanja, uz jedan utvrđeni od ranije, što je moglo bi se reći od Stipe Šuvara najdublje zasijecanje u obrazovni sistem u Crnoj Gori.

Ministar će u “Živoj istini”pojasniti i šta donosi nova norma časova, nastava na engleskom, da li će biti “preforsirano” korišćenje engleskog jezika, ograničenje mandata za direktore, te kako će zaustaviti diplome sa nekredibilnih univerziteta i rangirati fakultete.

Takođe, jedno od pitanja za ministra je i da li imaju jasne kriterije za raspodjelu sredstava iz Fonda za nadarene učenike, a biće riječii o odluci Vlade da zadrži sjedište Visoke medicinske škole u Beranama.


"Živu istinu" možete pratiti večeras u 19:50 na TV Prvoj, televiziji Atlas i na talasima radija Antena M.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Hani Bu Bu

@Elf, Pravilo je da cipela ne smije biti okrenuta prema gledaocu, Elfe! Tako da, Šuković sjedi na jedini ispravan način. U suprotnom, tretiralo bi se kao nepoštovanje gledalaca!

Elf

1.Potpuna nastava na engleskm ne moze se opravdati, to je sramotno , ali uvodjenje engelskog od ranih godina je odlicno. 2. Moli se D. Sukovic da pristojno sjedi tokom intervjua, pred ocima javnosti je , a ne u kafancini na Ibarskoj magistrali da bi drzao na onaj nacin prekrstene noge.

mila

Ostaje još da čujemo šta ministar podrazumijeva pod kvalitetom obrazovanja. Posebno, da navede korelaciju između rasterećenja učenika i kvaliteta obrazovanja . Ko je to ustanovio?? Ovako, iz ovih izjava se može zaključiti da on nedovoljno razumije obrazovanje i obrazovni sistem.