9 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Džozef: NATO podizanjem standarda za Crnu Goru ohrabrio Ruse

Živa istina

Comments 0

Džozef: NATO podizanjem standarda za Crnu Goru ohrabrio Ruse

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Crnoj Gori nije bilo lako, kaže Edvard Džozef

Ulazak krasne zemlje kakva je Crna Gora u Sjevernoatlansku alijansu, veliki je uspjeh, kazao je u emisiji “Živa istina” Evdard Džozef, bivši američki diplomata tokom rata u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu, sada profesor na američkom Univerzitetu Džons Hopkins.

Nikakvih dilema, uvjeren je, zvanični Vašington nije imao u vezi sa tim je li Crna Gora potrebna NATO-u, iako su, priznaje, bili zabrinuti kako će se prema tome odnijeti novi američki predsjednik Donald Tramp.

“Nije vam bilo lako”, kaže Džozef ne sporeći da je i sam NATO nametnuo dosta visoke standarde Crnoj Gori i tako otvorio prostor Rusiji “da djeluje”.

“Bili su rezervisani, mi na engleskom za to kažemo 'Not so fast' (ne tako brzo), a to je otvorilo mogućnost da Moskva pokuša da spriječi taj put, a vidjeli smo učešće Rusije tokom izbora prošle godine. Mislim da je na Balkanu ključno što prije zatvoriti otvorena pitanja. Na kraju ste ušli u Alijansu, bez obzira na visoke standarde, ali to je bilo rizično i ne bih rekao da je to bio toliko pametan potez naše politike”, smatra Džozef.

Uprkos svemu, ne vjeruje da će Rusija uspjeti da destabilizuje Crnu Goru.

“Vi sada pripadate Alijansi, pod zaštitom ste čitavog NATO-a i upravo su zbog toga bili toliko protiv tog vašeg koraka”, smatra on.

Džozef vjeruje da će SAD ispuniti odredbe iz famoznog člana 5. koji kaže da je napad na jednu članicu- napad na sve.

“Vašington nije samo Tramp, Vašington i cijele Sjedinjene države su spremne da ispune svoju odgovornost iz člana 5.” pojašnjava on.

Pritisak Rusije pojačaće se sada na zemlje regiona, smatra Džozef.  Kako kaže, Donald Tramp je “izvanredan” predsjednik Amerike.

“Kad kažem izvanredan, ne mislim to u dobrom smislu. Očigledno je da je čovjek toliko čudan i neobičan, problematičan. Nije poznato kakvi su finansijski odnosi Trampa sa Rusima. Sad ima tužilac u Ministarstvu pravde, koji će da uradi istraživanje u vezi sa ulogom Rusije u našim izborima i to će, nadam se odgovoriti na pitanja”, kaže Džozef i dodaje da su Amerikanci šokirani činjenicom da je Rusija mogla da utiče na izbor američkog predsjednika.

“To je toliko problematičan korak za našu demokratiju”, kaže on.

Džozef je devedesetih na terenu gledao rat u Bosni.

U “Živoj istini” opisuje i šta je pitao generala Ratka Mladića u Žepi, današnjeg haškog optuženika, koga opisuje kao “čudnog čovjeka koji je napravio najveće zlo”.

“Bili su pregovori oko zarobljenika. Pitao sam ga, generale Mladiću da li biste vi zaista dozvolili muškarcima muslimanima da odu iz Žepe? On je na to ironično rekao 'Da, osim ratni zločinci'. Koristio je taj izraz u momentu kad su hiljade muškaraca ubijane po njegovoj naredbi”, konstatuje Džozef.

Na našem jeziku, ovaj Amerikanac odgovorio je na još niz pitanja.

Kako gleda na odluku suda da je Holandija djelimično odgovorna za smrt oko 300 muškaraca iz Srebrenice?

Kakvu grešku je napravio Zapad pa upliv Rusije jača? Da li Njemačka zbližavanjem sa Rusijom okreće leđa Vašingtonu i može li baš ona nakon Bregzita postati ključni igrač u Evropskoj uniji?

Koliko je realno ujedinjenje Kosova i Albanije?

Da li nekome na Zapadu odgovara da održava atmosferu privremenosti granica na Balkanu?

"Živu istinu" pratite od 19.25 na Anteni M, Prvoj i Atlas televiziji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR