13 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Veselin R. Đuranović: Građani danas ne bi dozvolili podizanje spomenika Jakovu Jovoviću

Živa istina

Comments 1

Veselin R. Đuranović: Građani danas ne bi dozvolili podizanje spomenika Jakovu Jovoviću

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Gost u večerašnjoj Živoj istini je partizan, poslanik, ministar u SRCG Veselin Radovanov Đuranović koji će, između ostalog, govoriti o tome kako je planuo Trinaestojulski ustanak, te kakva je atmosfera bila uoči ustanka:

“Ko nije doživio to vrijeme u bivšoj Jugoslaviji, makar nekoliko mjeseci prije ustanka, ne može da shvati u kakvom smo ponižavajućem položaju bili. Ništa nisi predstavljao, izgubio si državnost, jedna država koja je mnogo plaćala svoju slobodu, pa mnogo plaćala i slobodu drugih a oni za to nijesu zahvaljivali…. To je sve uticalo da se čovjek osjeća poniženim i da traži neka prava koja su mu oduzeta… Naročito u Prvom svjetskom ratu kada je Crna Gora izgubila državu, tada su je ostavili svi. To je jedinstven slučaj da jedna država koja je sa saveznicima izvojevala pobjedu, da nestane. Ne samo da nestane, nestala je i dinastija Petrović…”- kaže on.

Đuranović će govoriti i o herojstvu Nikole Barovića:

“On je toliko jurišao na mitraljeze da je to bilo nevjerovatno, on je gotovo htio rukama da hvata tu užarenu cijev. Kada je došao ovaj na 200 metara, pokosio ga je i on je umro na nosilima te iste noći…”- priča Đuranović.

Da li je Đilas zaista odgovoran za lijeva skretanja i da li bi u Bjelopavlićima danas prošla inicijativa za podizanje spomenika Jakovu Jovoviću?

“Ja mislim da građani to ne bi dozvolili. Jer je iz opštine Danilovgrad mnogo mladosti dalo živote za ovo, jer pazite Trinaestojulski ustanak je osvijetlio pravac Crne Gore i njen put sve do Evropske unije, do ulaska u zajednicu civilizovanih, kulturnih naroda”- kaže Đuranović.  

Đuranović će pričati i o Veljku Milatoviću, Savu Joksimoviću, zločinima i epskim čojskim i junačkim.

Odgovaraće i na pitanje kako je doživio 21.maj 2006.

“21. maj za mene je veliki događaj i ja mislim da je on zaživio i da će Crna Gora ići naprijed i da nema toga ko može da spriječi njen ulazak u društvo civilizovanih zemalja. Dosta smo ratovali, dosta smo se tukli i za sebe i za druge, da se malo odmorimo”- kaže on.

''Živu istinu'' pratite večeras od 19.25 na Anteni M i TV Prva i Atlas.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Lanud Dabanović živa istina bez 'žive istine' AM

Junačke su zasluge i živih i mrtvih partizana i moji su za to dali živote.Ali mogu reć-koliko su preživjeli poput Đuranovića bili napaćeni junaci toliko su 1918 u metak ćušnuli i prostrijelili 3 generacije.I da nije bilo ćutanja ne bi jugoslovenstvu ometalo-a za crnogorsku državu danas bilo oko 80%