11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vatrogasac Savo Ćetković: Nije svejedno kad spašavate objekte i ljude od vatre, a neko vam otežava situaciju

Živa istina

Comments 0

Vatrogasac Savo Ćetković: Nije svejedno kad spašavate objekte i ljude od vatre, a neko vam otežava situaciju

Autor: Milica Mandić

  • Viber

Vatrogasac i spasilac koji već skoro deceniju radi u službi Glavnog grada, Savo Ćetković u emisiji "Živa istina" kaže da je ovo najgora požarna  sezona u posljednjih 15 godina.

"Teška je bila 2007. i 2012. i 2015. Izuzetno su bile naporne," kaže Ćetković.

"Ali ove sezone je bilo mnogo požara nekoliko dana konstantno sa sjevernim vjetrom. Ove godine je oboren i rekord koji je važio deceniju. Rekord je bio 67 požara u toku dana, a on je u ovoj godini oboren," kazao je Ćetković.

Uprkos tome što su uslovi za požare prethodnih dana bili idealni, suva zemlja, visoke temperature, sjeverni vjetar, Ćetković kaže da se ponekad stiče utisak da su požari ipak podmetnuti.

„Momak je prišao našoj ekipi da se priključi gašenju. Dok je sve to trajalo, odnosno, dok su oni gasili, on se izgubio i u sljedećem trenutku naš kolega je primijetio na drugoj strani, u dijelu koji nije bio zahvaćen, novi požar i istu osobu koja se nalazila pored tog požara. Naravno da nije svejedno kad vidite koliki trud ulažete da bi odbranili objekte i ljude, a istovremeno neko vam pravi dodatni posao i otežava situaciju," kaže Ćetković.

Zašto je gašenje požara na otvorenom rutina a u stambenim objektima često glava u torbi?

"Požari u zatvorenom su rizični jer temperatura sa kojom se suočava vatrogasac prilikom ulaska u zatvoreni prostor je između 500 i 600 stepeni Celzijusa. Postoji konstantna opasnost da li nas čeka plinska boca ili neka druga opasnost koja može da izazove detonaciju. Panika među stanarima, takođe, sve je neuporedivo teže u zatvorenom," istakao je on.

Upitan kako vatrogasci žive, te u kakvim uslovima rade, Ćetković odgovara.

"Primanja vatrogasaca su skromna, toliko da možemo možda da izdržavamo svoje porodice. To je daleko od onoga što bi mi željeli. Moram da istaknem da u Službi Glavnog grada nikada niti jedan dan nije kasnila plata, naše kolege sa primorja time ne mogu da se pohvale."

Da li to znači i da postoje razlike u platama vatrogasaca od opštine do opštine?

"Nažalost, iz komunikacije sa kolegama to se da zaključiti, kao i da su im neredovna primanja. Kane čak i po nekoliko mjeseci", istakao je Ćetković.

Ističe da im podrška javnosti i Vlade svakako godi.

"Znači nam podrška, zahvalni smo i premijeru i Vladi na poštovanju koje je ovih dana ukazano našoj profesiji. Znači nam kad znamo da neko cijeni trud koji ulažemo da zaštitimo stanovništvo i objekte."

Da li je osnovna oprema standardizovana u svim vatrogasnim službama? Kako je opremljena vatrogasna jedinica u Glavnom gradu? Da li su vatrogasci zadovoljni kaznama koje zakon propisuje za piromane?– samo su neka od pitanja u „Živoj istini“.

Odgovore poslušajte večeras u 19:25 na Anteni M, TV Prvoj i televiziji Atlas.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR