8 °

max 19 ° / min 8 °

Subota

27.04.

19° / 8°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U ,,štek“ stanovima pronađen DNK Miloševića i Bešovića

Društvo

Comments 0

U ,,štek“ stanovima pronađen DNK Miloševića i Bešovića

Izvor: Pobjeda/Portal Analitika

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

Kako je Pobjedi saopšteno iz izvora bliskih istrazi, policija je do značajnog napretka u istrazi došla pomno prateći i rješavajući slučaj ubistva Radomira Đuričkovića na Cetinju 2016. godine za koji su optuženi Mario Milošević (37), Vukan Vujačić (23) i Igor Mašanović (22). Istražitelji juče nijesu saopštili motiv napada na novinarku Lakić, ali su kazali da su ova dva slučaja povezana.

Nakon devetomjesečne opsežne istrage, policija je podnijela krivične prijave protiv devet osoba zbog sumnje da su organizovali kriminalnu grupu koja je ubila Podgoričanina Miodraga Migija Kruščića 21. maja prošle godine dok je sjedio sa novinarkom Vijesti Jelenom Jovanović i ranila novinarku ovog dnevnika Oliveru Lakić ispred njenog stana, 8. maja. Kao direktni izvršilac ubistva Kruščića označen je Podgoričanin Mario Milošević (37), dok se Filipu Bešoviću (29) stavlja na teret da je pucao na Lakić. To je saopšteno juče na vanrednoj konferenciji koju su organizovali predstavnici policije i tužilaštva.

PRIJAVE

U Podgorici su juče uhapšeni Mijailo Stojanović (33) i na Cetinju Sanja Božović (37) i njima je određeno zadržavanje do 72 sata, nakon čega će biti privedeni sudiji za istrage, koji će se izjasniti o pritvoru. Ostali osumnjičeni - Filip Bešović (29), Goran Rakočević (34), Dejan Vukašinović (36), Luka Bulatović (22), Filip Knežević (30), Marinko Rajković (28) od jula se nalaze u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija. Njima su tada lisice stavljene u odvojenim policijskim akcijama jer je pretresom „štek“ stanova koje su koristili pronađeno oružje, eksplozivne naprave i municija. Istražitelji su tada došli do značajnih tragova, dokaza koji su im pomogli u rasvjetljavanju ubistva Kruščića i ranjavanja Lakić. Članovima ove grupe stavlja se na teret da su počinili kriminalno udruživanje, teško ubistvo, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i teške tjelesne povrede. Prema stavu policije i tužilaštva, Bešović je organizator ove kriminalne grupe, koja je formirana u Podgorici i na Cetinju, sa jasnim ulogama njenih članova.

ILEGALNI ULAZAK

Kako je Pobjedi saopšteno iz izvora bliskih istrazi, svi članovi su imali jasno precizirane uloge, od nabavke oružja, preko praćenja žrtava do samog zločina. Nezvanično saznaje Pobjeda da su istražitelji došli do ovih rezultata pomno prateći i rješavajući slučaj ubistva Radomira Đuričkovića na Cetinju 11. oktobra 2016. godine, za koji su optuženi Mario Milošević, Vukan Vujačić (23) i Igor Mašanović (22). Nakon saznanja da iza ubistva Đuričkovića stoje ove tri osobe, istražitelji su pratili njihovo kretanje i prikupljali operativna saznanja o njihovom kretanju i djelovanju, ali do jula prošle godine su bili nedostupni.

Utvrdili su da je Milošević za vrijeme bjekstva bio na Kosovu i da je ilegalno ulazio u Crnu Goru. Te sumnje i saznanja potkrijepili su materijalnim dokazima, odnosno stvarima na kojima je pronađen Miloševićev DNK u stanovima koje su iznajmljivali članovi ove kriminalne grupe. Istražitelji juče nijesu saopštili motiv napada na novinarku Lakić, ali su kazali da su ova dva slučaja povezana.

SASTANAK

Pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije Enis Baković saopštio je da su ova dva slučaja rasvijetljena poslije višemjesečnog rada. On je kazao da je na osnovu prikupljenih dokaza u izviđaju, Bešović organizovao kriminalno udruženje od kojih je za sada uhapšeno devet članova. Time je potvrđeno da nije stavljena tačka na ova dva slučaja i da se u narednom periodu mogu očekivati nove krivične prijave i hapšenja.

Na pitanje o motivu napada na Lakić, Baković je kazao da ga treba tražiti u povezanosti ova dva slučaja, s obzirom na to da su se dogodila u veoma kratkom vremenskom periodu i da je u društvu Kruščića u vrijeme ubistva bila novinarka Jovanović, po ranije zakazanom sastanku. - Ovo će biti predmet dalje istrage policije i tužilaštva – najavio je Baković. Kao izvršilac ubistva Kruščića označen je Mario Milošević, koji je s leđa prišao Kruščiću i ispalio više projektila dok je sjedio sa novinarkom Vijesti Jovanović.

Istražitelji provjeravaju da li je ova kriminalna grupa počinila još neka teška krivična djela protiv života i tijela na teritoriji Crne Gore.

PRAĆENJE

Načelnik Centra bezbjednosti Podgorica Milovan Pavićević kazao je da je ubistvo Kruščića počinjeno po unaprijed pripremljenom planu i podijeljenim ulogama. - Članovi su ga pratili i osmatrali teren da bi definisali njegovo kretanje i dnevne navike, kako bi ga lišili života. Izvršioci su imali pripremljenu maršrutu dolaska na mjesto izvršenja, vozilom „golf 5“ koje je prethodno otuđeno i na kojem su bile otuđene registarske oznake. Izvršilac ubistva M. M. izašao je iz vozila sa silikonskom maskom, kako bi osigurao da ne bude prepoznat i s leđa prišao Miodragu Kruščiću u čijem pravcu je iz pištolja „glok 17“ ispalio više projektila nanoseći mu teške i po život opasne povrede, od kojih je nastupila njegova smrt – kazao je Pavićević.

On je pojasnio da su izvršilac i saizvršioci ovog krivičnog djela kao članovi kriminalne grupe imali pripremljenu maršrutu bjekstva sa mjesta izvršenja, unaprijed pripremljenu lokaciju za uništavanje vozila i oružja sa kojim je izvršeno krivično djelo, kao i drugu logistiku u cilju prikrivanja tragova i predmeta, njihovog bjekstva i skrivanja na tajnim lokacijama.

-Postoje osnovi sumnje da je grupa organizovano, unaprijed pripremljeno, na drzak i bezobziran način upotrebom vatrenog oružja dana 21. maja prošle godine lišila života Miodraga Kruščića, kao i da su 8. maja prošle godine takođe upotrebom vatrenog oružja nanijeli teške tjelesne povrede u vidu prostrelne rane desne potkoljenice novinarki Vijesti Oliveri Lakić u Podgorici – kazao je Pavićević.

On je kazao da o drskosti i bezobzirnosti djelovanja ove kriminalne grupe najbolje govori način ubistva Kruščića u urbanom dijelu podgoričkog naselja Stari aerodrom, u vrijeme dok je oštećeni sjedio za stolom u UO „Palata“ sa novinarkom Jelenom Jovanović, a gdje je bilo veće prisustvo građana, kao i podmukao način izvršenja krivičnog djela na štetu Lakić u jednom od najprometnijih bulevara u Podgorici. -Tokom izviđajnog postupka utvrđeno je da je navedena kriminalna grupa na više lokacija u Podgorici iznajmljivala stanove na tajnim lokacijama, u cilju pripremanja izvršenja teških krivičnih djela, skladištenja i čuvanja predmeta i sredstava koja su im bila neophodna za kriminalno djelovanje i izvršavanje konkretnih krivičnih djela – pojasnio je Pavićević.

Istakao je da su tokom istrage pretresli stanove na više lokacija u Podgorici i Cetinju i zaplijenili veću količina oružja i municije, eksploziva i eksplozivnih naprava, ručnih bombi i granata, taktičke, komunikacione kao i opreme za prerušavanje, specijalnog alata za otvaranje vozila i stanova. Takođe, zaplijenjena su i vozila koja su korišćena prije, za vrijeme i nakon izvršenja krivičnih djela.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR