14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Građani ne odustaju od peticije "Za praznik mimoze bez Cece“

Društvo

Comments 1

Građani ne odustaju od peticije "Za praznik mimoze bez Cece“

Izvor: Skala radio

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Peticiju „Za praznik mimoze bez Cece“ inicirali smo kao građani Novoga koji misle drugačije od organizatora TO HN i jednog dijela rukovodstva lokalne samouprave Herceg Novi. To je za Skala radio izjavila rediteljka Marija Sarap Čolpa, kulturna i javna radnica Herceg Novog.

"Zamislite kako smo se „drznuli“, da se usprotivimo javno i deklarativno protiv „srpske dive“ i „majke srpske nacije“? Smatramo da se angažavovanjem folk pjevačice Svetlane Cece Ražnatović, pravosnažno osuđene i sa kriminalnim dosijeom za svečani čin zatvaranja našeg praznika, na jubilej 50. rođendana Praznika mimoze čini nepopravljiva šteta ugledu Herceg Novog, tradiciji i iznačaju ovog festivala".

Kako je dodala, nepoštovanje i nepoznavanje sopstvene tradicije i njenih vrijednosti od pojedinaca uključenih u organizaciju ovog jubilarnog 50. festivala dovelo je do toga da jednu lokalnu feštu od međunarodnog značaja koja bi trebalo biti jedan od glavnih brendova turističke punude Herceg Novog pretvaraju u svojevrsno kulturološko i muzičko nasilje.

"Mi obični građani, poštovaoci lokalnih običaja i tradicije zgranuti smo samovoljom neodgovornog dijela opštinskog rukovodstva koje nije u cjelosti sagledalo sve aspekte i koje nije uvažilo mišljenje i duh grada te u naše ime i na ovaj način oskranavilo sam jubilej", poručuje Čolpa. 

Traže da se ne mala finansijska sredstva odbiju od poreza i dažbina lokalnoj samoupravi i iskoriste u humanitarne svrhe.

„Ovu peticiju pišemo ne samo radi nas samih vec i da bi budućim generacijama koje će nastaviti da slave i organizuju ovaj festival ostavili pisani dokaz da je dovođenje Svetlane Cece Ražnatović bila odluka jednog neodgovornog dijela gradskog rukovodstva. Svako po svom ukusu može voljeti ili ne voljeti pomenutu folk pjevačicu i njen repertoar. Sasvim je privatna stvar za svoj novac posjetiti i uživati u onome što znači umjetnost, muzika, fešta… i smatram da se ne smije o ukusima raspravljati“, mišljenja je Čolpa

Za sedam dana građani Herceg novog su prikupili 1400 potpisa što prema riječima Marije Sarap Čolpe apsolutno nije neka relevantna brojka jer je ona u prvom danu peticije iznosila preko hiljadu potpisa.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Šćepan

Što bi moja stara kazala “tikvu u vodu, tikva na vr’ vode...” Organizatori bi najviše voljeli kad bi na binu mogli popeti Putina i Cecu. To bi bilo oličenje njihovog političkog i mentalnog sklopa! Tužno je i žalosno što se intimno slažu i mnogi njihovi politički oponenti. Ne možemo naprijed bez kulturne strategije! To je osnov vaspitanja đece koja dolaze... Volimo te Crna Goro!