Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Zenka: Posvećeni smo unaprjeđenju svih ljudskih prava

| Postavio/la: Vladana Jovanović | Izvor: Mina

Zenka: Posvećeni smo unaprjeđenju svih ljudskih prava

Crna Gora je posvećena unaprjeđenju, zaštiti i ispunjavanju svih ljudskih prava i implementaciji Pekinške platforme za akciju i Agende za razvoj 2030, kao ključnim okvirima za osnaživanje žena i postizanje ciljeva održivog razvoja, poručio je resorni ministar Mehmed Zenka.

On je to kazao na generalnoj debati 63. zasijedanja Komisije za status žena, koje je počelo 11. marta u Njujorku.

Zenka je naglasio da je Crna Gora stvorila snažan zakonodavni i institucionalni okvir kojim se garantuje jednakost žena i muškaraca i razvija politika jednakih mogućnosti.

„Razvijamo mehanizme za borbu protiv diskriminacije po osnovu pola i roda, dodao je, kao i mehanizme za horizontalnu implementaciju rodne ravnopravnosti na svim nivoima“, rekao je Zenka.

Prema njegovim riječima, izgrađen je partnerski odnos sa međunarodnim organizacijama u Crnoj Gori i nevladinim organizacijama u osmišljavanju i realizovanju modaliteta rodne ravnopravnosti.

„Ponosni smo što je kroz ovaj koncept do sada dije hiljade ljudi obrazovano o svim aspektima rodne ravnopravnosti. Želimo da se uspostavi rodno-odgovorni proces budžetiranja“, rekao je Zenka.

Kako je istakao, sada su organi na nacionalnom i lokalnom nivou obavezni da izdvoje sredstva za implementaciju svoje agende rodne ravnopravnosti.

Zenka je naglasio da je Crna Gora prošla dug put u razvoju sistemskog pristupa, izgradnji institucionalnih kapaciteta i implementaciji akcionih planova za rodni balans i unaprjeđenje ženskih ljudskih prava.

“Investiranjem energije i resursa u unaprjeđenje rodne ravnopravnosti investiramo u demokratiju i ekonomski razvoj za budućnost, jer je osnaživanje žena i djevojčica osnaživanje cijelog čovječanstva”, poručio je Zenka.

Ostavi komentar

0/300