Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Ombudsman: Sa više senzibiliteta izvještavati o slučaju zlostavljanja učenice

| Postavio/la: Jelena Grbović | Izvor: Mina

Ombudsman: Sa više senzibiliteta izvještavati o slučaju zlostavljanja učenice

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore apelovao je danas na novinare da sa posebnim senzibilitetom izvještavaju o slučaju zlostavljanja učenice u opštini na sjeveru države.

Iz te institucije su naveli da prate postupanje nadležnih državnih organa povodom tog slučaja, koji je uznemirio crnogorsku javnost.

„Apelujemo na novinare da sa posebnim senzibilitetom izvještavaju o ovom događaju, imajući u vidu osjetljivost teme i činjenicu da se, zbog relativno malih društvenih sredina, dodatno mora voditi računa u cilju zaštite privatnosti i dostojanstva žrtve“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se u konkretnom slučaju, objavljivanjem imena škole i razreda, već stvorilo dovoljno prostora da se naruši sfera privatnosti.

Iz institucvije Zaštitnika podsjećaju da Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima djeteta obavezuje da informacije koje se plasiraju javnosti, bez obzira na njihovu važnost i/ili senzacionalističku prirodu, ne smiju na bilo koji način biti na štetu prava djeteta.

Kako su naveli, zbog navedenih okolnosti, o ovakvim dešavanjima poželjno je izvještavati sa stanovišta događaja kao negativne društvene pojave, izbjegavajući detalje i opise konkretne situacije.

„Ovaj uznemirujući primjer vršnjačkog nasilja, u kom su i žrtva i počinioci maloljetnici, ponovo aktuelizuje ovu problematiku i ukazuje da kao sistem i društvo moramo odlučnije i efikasnije da joj odgovorimo, iako je u stalnom fokusu pažnje nadležnih“, zaključuje se u saopštenju.

Ostavi komentar

0/300